Wykonanie

To kolejna odsłona odsłona
bobu w moim wydaniu i mam nadzieję, że ta propozycja Wam zasmakuje :)Spróbujcie tej pasty zwłaszcza teraz, kiedy można się nim rozkoszować i jest tańszy niż na początku sezonu. ...a w mojej lodówce jest jeszcze zapas w postaci woreczków
bobem na najbliższe dni, więc kto wie, może jeszcze coś
bobowego wpadnie mi do głowy :)


Składniki:0,5 kg
bobu,1 średnia
cebula,20-30 listków świeżej
bazylii,1 łyżeczka
majonezu,2 łyżeczki gęstego
jogurtu,1 łyżka
oliwy,
sól.
Bób gotujemy ok. 12 minut, następnie przelewamy go zimną
wodą (nie straci wtedy swojego koloru) i obieramy. Pokrojoną w plasterki
cebulę podsmażamy na
oliwie na lekko złoty kolor. Następnie dodajemy obrany
bób i smażymy 7 minut na średniej mocy palnika od czasu do czasu mieszając (nie dolewamy więcej
oliwy). Całość studzimy, a następnie wkładamy do malaksera wraz za
majonezem,
jogurtem i miksujemy na gładko. Dodajemy listki
bazylii i ponownie miksujemy. Pastę można posolić do smaku.
