Wykonanie

Wszyscy zaznaliśmy uroków zimy i już jej nie lubimy :) Śnieg,
lód, gołoledź, marznący deszcz, zimny wiatr....zawieje, zamiecie..., w weekend zapowiadają poważne mrozy. Dziś rano na naszym termometrze już było minus 18 °C, a gdzie indziej w Polsce, jak w
radiu podano, nawet minus 25 ° C, dlatego dla przywołania wiosny zrobiłam wczoraj na kolację wiosenną
sałatkę. Wyznaję zasadę, że najlepsze jest połączenie niewielu składników, dlatego policzyłam tylko do
trzech :) Po pierwsze rozpościeramy dywan z
roszponki, na którym wylegiwać się będą
pomidorki koktajlowe... to już dwa... i po trzecie -
cheddar. Trzy składniki, trzy kolory... jakże wiosennie :) Wszystko skąpane w delikatnym
winegret i skropione
octem balsamicznym. Nic dodać, nic ująć... i byle do wiosny :)Składniki (porcja dla dwóch osób)1 op.
roszponki,5-10 dag
cheddara,250 g
pomidorów koktajlowych,odrobina
sosu balsamicznego,
Sos winegret :5 łyżek
oliwy z oliwek,1 łyżeczka
musztardy Dijon,2 łyżki z
cytryny,1 łyżka
miodu,szczypta
soli,
Roszponkę wykładamy na platerę, na to układamy
pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki oraz sypiemy
cheddar. Polewamy
sosem winegret i skrapiamy
octem balsamicznym. Proste i pyszne :)
