Wykonanie

Przepis ten czekał w moim notesie prawie miesiąc i żałuję, że aż tak długo, bo okazało się, że
ciasteczka są wyśmienite :) ...o wyraźnie maślanym smaku :) Z jednej porcji ciasta wychodzi około 50
ciasteczek. Zabawa przednia dla wszystkich, a zwłaszcza dla dzieci... obtaczanie w płatkach owsianych do perfekcji opanowała moja 2,5 letnia córcia :)P.S. Podziękowania dla Ewy za przepis :)
Ciasteczka na pewno będą często gościć na moim
stole. Dokonałam w nim małych modyfikacji - zamiast
margaryny dałam
masło i zmniejszyłam ilość
proszku do pieczenia.Składniki:1 kostka
masła,2
cukry waniliowe,3/4 szklanki
cukru,2,5 szklanki
mąki pszennej,3 łyżki
otrębów pszennych,1 łyżka
płatków owsianych (błyskawicznych),2 łyżeczki
proszku do pieczenia,Dodatki:
płatki owsiane do obtaczania,ulubiona
konfitura - u mnie moja własna morelowa :)Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto po wyrobieniu jest lepkie, ale nie dosypujemy
mąki. Urywamy małe kawałki i robimy kuleczkę o wielkości
orzecha włoskiego, którą następnie obtaczamy w płatkach, Palcem robimy dziurkę i delikatnie spłaszczamy. Do środka nakładamy ulubiony
dżem,
konfiturę lub
powidła śliwkowe. Układamy na blaszce w odstępach, bo
ciasteczka urosną :) Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 18 0 ° C na 20 minut.
Ciasteczka delikatnie się zrumienią :)
