Wykonanie
Bardzo smakuje mi połączenie
jarmużu z marynowaną
cebulą. Postanowiłam tym razem wykorzystać je jako farsz tarty. Spód jak zwykle
razowy (orkiszowy), a na wierzchu
mozzarella... Mmmm... pycha! :)Składniki ciasta:1.5 szkl
mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 1850)1/2 łyżeczki
soli morskiej4-5 łyżek
oliwywodaSkładniki na farsz:pęczek
jarmużu (nasz składał się z 5 sporych liści)1
cebula, pokrojona w
pióra1 łyżeczka
miodu1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka
oliwy1 kulka
mozzarelli, pokrojona w plastry5 jaj, najlepiej z chowu ekologicznego
sól morskaWszystkie składniki ciasta wymieszałam, zagniotłam elastyczne ciasto, rozwałkowałam je i umieściłam w formie na tartę. Odcięłam wystające kawałki (wykorzystuję je do wykonania dwóch małych tart dla Córeczek), ponakłuwałam ciasto i wstawiłam na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (lub 150 z termoobiegiem, 15 minut).W trakcie podpiekania się
spodu przygotowałam farsz. W małej miseczce wymieszałam
miód z
octem balsamicznym i
oliwą; do marynaty dodałam
cebulę, wymieszałam i odstawiłam.
Jarmuż umyłam, wykroiłam grube łodygi, a liście pokroiłam na mniejsze kawałki. Wrzuciłam je do miski, posoliłam i (teraz następuje brudząca część) masowałam przez kilka minut aż liście zrobiły się ciemno zielone, po czym dodałam
cebulę wraz z marynatą i wymieszałam. Dodałam
jajka, wymieszałam i przełożyłam farsz na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyłam plastry
mozzarelli.Tartę wstawiłam ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut (z termoobiegiem 150, 20 minut). Kroiłam po przestudzeniu.