ßßß Cookit - przepis na Kluseczki z kaszy jaglanej i nerkowców

Kluseczki z kaszy jaglanej i nerkowców

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zachęcam do spróbowania kluseczek z kaszy jaglanej i orzechów nerkowca, wzbogaconych o płatki drożdżowe, które nadają kluskom specyficznego, nieco serowego posmaku. Do wykonania kluseczek można użyć też innych orzechów (np. włoskich). Otrzymamy wówczas nieco inny smak. Naszym kluseczkom towarzyszyła prosta sałatka z pieczonych buraków. Wyszło pysznie! :)
Składniki (na ok. małych 50 kluseczek):
1.5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
1 szkl orzechów nerkowca, namoczonych na minimum 3h (można użyć innych orzechów, np. włoskich - wówczas kluseczki będą miały inny smak)
2 kopiaste łyżki płatków drożdżowych
szczypta soli morskiej
50 ml wody (użyłam tej, w której moczyłam orzechy)
4-5 łyżek skrobi kukurydzianej
Orzechy odcedziłam i wrzuciłam do malaksera. Zmieliłam. Dodałam kaszę jaglaną oraz wodę. Mieliłam przez chwilę by uzyskać jak najgładszą konsystencję. Następnie dodałam sól i płatki drożdżowe oraz skrobię. Jeszcze raz włączyłam malakser, by składniki się połączyły.
Na posypanym skrobią blacie umieściłam porcję ciasta i toczyłam wałek, który następnie pokroiłam na kluseczki.
Wrzucałam do mocno osolonego wrzątku. Wyciągałam kluseczki po wypłynięciu.
Podałam z masłem (więc tu już niezbyt wegańsko ;) i z prostą sałatką z pieczonych buraków (doprawionych octem jabłkowym, kminkiem i solą).
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/11/kluseczki-z-kaszy-jaglanej-i-nerkowcow.html