Dzisiaj zachęcam do spróbowania kluseczek z kaszy jaglanej i orzechów nerkowca, wzbogaconych o płatkidrożdżowe, które nadają kluskom specyficznego, nieco serowego posmaku. Do wykonania kluseczek można użyć też innych orzechów (np. włoskich). Otrzymamy wówczas nieco inny smak. Naszym kluseczkom towarzyszyła prosta sałatka z pieczonych buraków. Wyszło pysznie! :)Składniki (na ok. małych 50 kluseczek):1.5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej1 szkl orzechów nerkowca, namoczonych na minimum 3h (można użyć innych orzechów, np. włoskich - wówczas kluseczki będą miały inny smak)2 kopiaste łyżki płatkówdrożdżowychszczypta soli morskiej50 ml wody (użyłam tej, w której moczyłam orzechy)4-5 łyżek skrobi kukurydzianejOrzechy odcedziłam i wrzuciłam do malaksera. Zmieliłam. Dodałam kaszę jaglaną oraz wodę. Mieliłam przez chwilę by uzyskać jak najgładszą konsystencję. Następnie dodałam sól i płatkidrożdżowe oraz skrobię. Jeszcze raz włączyłam malakser, by składniki się połączyły.Na posypanym skrobią blacie umieściłam porcję ciasta i toczyłam wałek, który następnie pokroiłam na kluseczki.Wrzucałam do mocno osolonego wrzątku. Wyciągałam kluseczki po wypłynięciu.Podałam z masłem (więc tu już niezbyt wegańsko ;) i z prostą sałatką z pieczonych buraków (doprawionych octemjabłkowym, kminkiem i solą).