ßßß
Kolejna możliwość ukrycia kaszy jaglanej (skutecznie!). Nikt się nie połapał, że w tych pięknych trufelkach kryją się takie cuda ;) Na życzenie moich córeczek część masy została "ukulana" bez dodatku kakao i karobu. Ja wolę trufle w wersji czekoladowej, dlatego dodałam do nich jeszcze łamane ziarno kakao - czekoladę w najczystszej postaci. Jeśli jej nie masz, nie przejmuj się; trufle i tak wyjdą przepyszne!Składniki (na ok 30 małych trufli):3/4 szkl uprażonych orzechów włoskich3/4 szkl ugotowanej kaszy jaglanej1/2 szklanki posiekanych daktyliszczypta soli morskiej1 łyżka oleju kokosowego2 łyżki wiórków kokosowych1 łyżka karobu1 łyżka kakao ekologicznego (używam raw)5-6 ziaren kakao, połamanych (opcjonalnie)Orzechy, kaszę i daktyle wrzuciłam do malaksera i zmieliłam. Po chwili dodałam sól, olej kokosowy i wiórki. Jeszcze raz zmieliłam by składniki się połączyły. Z połowy masy zrobiłam kulki, których część obtoczyłam w wiórkach kokosowych. Do pozostałej masy dodałam karob i kakao; ponownie włączyłam malakser by składniki dobrze się połączyły. Wsypałam pokruszone ziarna kakao, wymieszałam łyżką i ponownie "kulałam" trufle, których część obtoczyłam z kolei w surowym kakao.