Wykonanie

Kolejna możliwość ukrycia
kaszy jaglanej (skutecznie!). Nikt się nie połapał, że w tych pięknych trufelkach kryją się takie cuda ;) Na życzenie moich córeczek część masy została "ukulana" bez dodatku
kakao i karobu. Ja wolę
trufle w wersji czekoladowej, dlatego dodałam do nich jeszcze łamane ziarno
kakao -
czekoladę w najczystszej postaci. Jeśli jej nie masz, nie przejmuj się;
trufle i tak wyjdą przepyszne!Składniki (na ok 30 małych
trufli):3/4 szkl uprażonych
orzechów włoskich3/4 szkl ugotowanej
kaszy jaglanej1/2 szklanki posiekanych
daktyliszczypta
soli morskiej1 łyżka
oleju kokosowego2 łyżki
wiórków kokosowych1 łyżka karobu1 łyżka
kakao ekologicznego (używam raw)5-6 ziaren
kakao, połamanych (opcjonalnie)
Orzechy,
kaszę i
daktyle wrzuciłam do malaksera i zmieliłam. Po chwili dodałam
sól,
olej kokosowy i wiórki. Jeszcze raz zmieliłam by składniki się połączyły. Z połowy masy zrobiłam kulki, których część obtoczyłam w wiórkach
kokosowych. Do pozostałej masy dodałam karob i
kakao; ponownie włączyłam malakser by składniki dobrze się połączyły. Wsypałam pokruszone ziarna
kakao, wymieszałam łyżką i ponownie "kulałam"
trufle, których część obtoczyłam z kolei w surowym
kakao.