Wykonanie

Wspaniałe kluseczki "leniwe" - pełne zdrowym składników i szybkie w przygotowaniu (pod warunkiem, że ma się pod ręką ugotowaną
kaszę jaglaną i upieczoną
dynię; ja ostatnio trzymam w lodówce porcję
kaszy i dyni też :)) Do tego, by przełamać
słodycz klusek, przygotowałam ostry
sos pomidorowo-
ziołowy. Ilość
czosnku w sosie zależy od indywidualnych upodobań konsumenta :P Niektórzy nasi domownicy (czytaj: dzieci) wybrali opcję kluseczki +
masło. Dla mnie za słodkie, wolę wytrawnie. Starsza córeczka nawet się nie zorientowała, że dostała
kaszę i
dynię w jednym daniu ;)Składniki na kluseczki:2 szkl ugotowanej
kaszy jaglanej1/4 miąższu dyni hokkaido, upieczony1/2 szkl
wody (opcjonalnie - moja
kasza była ugotowana na sypko, dlatego musiałam dodać
wody)1/2 łyżeczki
soli morskiej4-5 łyżek
skrobi kukurydzianejSkładniki na
sos pomidorowy:1
cebula, drobno posiekanaok. 700ml passaty pomidorowej (lub kilka
pomidorów albo
pomidory z puszki zmiksowane na gładko)2-4 ząbki
czosnku, zmiażdżone1 łyżka
masła sklarowanego
przyprawy:
sól morska,
pieprz cayenne,
bazylia,
zioła prowansalskieKaszę jaglaną i
dynię zmiksowałam w malakserze z dodatkiem
wody. Doprawiłam
solą. Wmieszałam
skrobię kukurydzianą.Z porcji ciasta zrobiłam wałek, który następnie kroiłam na małe kluseczki.Gotowałam w osolonej wodzie; po wypłynięciu jeszcze ok. minutę trzymałam we wrzątku.
Cebulę zeszkliłam na sklarowanym
maśle, dodałam passatę oraz
przyprawy. Gotowałam kilka minut na wolnym ogniu po czym dodałam
czosnek. Odstawiłam.Gorące kluseczki podałam z
sosem pomidorowym i liśćmi
roszponki lub z
masłem.