ßßß Cookit - przepis na Słoneczne kluseczki jaglano-dyniowe. Z sosem pomidorowym

Słoneczne kluseczki jaglano-dyniowe. Z sosem pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe kluseczki "leniwe" - pełne zdrowym składników i szybkie w przygotowaniu (pod warunkiem, że ma się pod ręką ugotowaną kaszę jaglaną i upieczoną dynię; ja ostatnio trzymam w lodówce porcję kaszy i dyni też :)) Do tego, by przełamać słodycz klusek, przygotowałam ostry sos pomidorowo-ziołowy. Ilość czosnku w sosie zależy od indywidualnych upodobań konsumenta :P Niektórzy nasi domownicy (czytaj: dzieci) wybrali opcję kluseczki + masło. Dla mnie za słodkie, wolę wytrawnie. Starsza córeczka nawet się nie zorientowała, że dostała kaszę i dynię w jednym daniu ;)
Składniki na kluseczki:
2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
1/4 miąższu dyni hokkaido, upieczony
1/2 szkl wody (opcjonalnie - moja kasza była ugotowana na sypko, dlatego musiałam dodać wody)
1/2 łyżeczki soli morskiej
4-5 łyżek skrobi kukurydzianej
Składniki na sos pomidorowy:
1 cebula, drobno posiekana
ok. 700ml passaty pomidorowej (lub kilka pomidorów albo pomidory z puszki zmiksowane na gładko)
2-4 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka masła sklarowanego
przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, bazylia, zioła prowansalskie
Kaszę jaglaną i dynię zmiksowałam w malakserze z dodatkiem wody. Doprawiłam solą. Wmieszałam skrobię kukurydzianą.
Z porcji ciasta zrobiłam wałek, który następnie kroiłam na małe kluseczki.
Gotowałam w osolonej wodzie; po wypłynięciu jeszcze ok. minutę trzymałam we wrzątku.
Cebulę zeszkliłam na sklarowanym maśle, dodałam passatę oraz przyprawy. Gotowałam kilka minut na wolnym ogniu po czym dodałam czosnek. Odstawiłam.
Gorące kluseczki podałam z sosem pomidorowym i liśćmi roszponki lub z masłem.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/10/soneczne-kluseczki-jaglano-dyniowe-z.html