ßßß Cookit - przepis na Kasza gryczana z dyniowo-pietruszkowym pesto i warzywami

Kasza gryczana z dyniowo-pietruszkowym pesto i warzywami

nazwa

Wykonanie

Za oknem u nas szaro i buro, niech chociaż na talerzu będzie wiosna :) Dużo zielonego i trochę czerwonego, a wszystko w towarzystwie kaszy gryczanej, którą bardzo lubimy. Kasza została doprawion pesto z prażonych pestek dyni i natki pietruszki. Pycha!
Składniki (na 4-5 porcji):
2 filiżanki kaszy gryczanej niepalonej, ugotowanej
1 szkl pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
pęczek pietruszki zielonej, posiekanej
oliwa /olej rzepakowy
pęczek szparagów zielonych, zgrillowanych
1 mały brokuł, ugotowany na parze
sałatka: sałata rzymska, zielona cebulka, pomidory, oliwa, sól, pieprz ziołowy
Pestki dyni zmieliłam w malakserze, dodałam zieloną pietruszkę oraz tyle oliwy, by powstało gęste pesto.
Kaszę wymieszałam z pesto i podałam ze zgrillowanymi szparagami, ugotowanym na parze brokułem oraz sałatką.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/05/kasza-gryczana-z-dyniowo-pietruszkowym.html