ßßß
Kolejne danie uzupełniające poziom żelaza we krwi i ogólnie wpływające na poprawę jakości krwi. Oryginalny przepis znalazłam tutaj . Chciałam uzyskać nieco inną konsystencję, dlatego moje buraki starłam na drobnych oczkach i dodałam więcej słonecznika (którego większość zmieliłam w moździerzu; można go też zmielić np. blenderem). Pasta bardzo nam smakowała!Składniki (na słoik o objętości 400ml):ok. 300g buraków, upieczonych w piekarniku1 szkl uprażonych pestek słonecznika1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone2 łyżki jogurtu naturalnego (lub majonezu, albo sojonezu)sól morskaBuraki starłam na drobnych oczkach tarki.3/4 pestek słonecznika zmieliłam w moździerzu. Do startych buraków dodałam słonecznik (zmielony i w całości) oraz czosnek, sól i jogurt.Wymieszałam i przełożyłam do słoika.Jadłam na chlebie razowym (domowym; ostatnio piekę orkiszowy na żytnim zaczynie), często z dodatkiem kiełków.