ßßß
Kotlety, które bardzo zasmakowały mojej starszej córeczce. Do fasoli dodałam ugotowaną kaszę jaglaną, która została nam z poprzedniego dnia. W połączeniu z sosem pieczarkowo-koperkowym i sałatką wyszło bardzo smaczne danie :) Kotlety smażyłam na maśle sklarowanym, ale jeśli jesteś weganinem możesz użyć tłuszczu roślinnego.Składniki (na ok. 11-12 kotletów):ok. 3 szkl ugotowanej czerwonej fasoli kidneyok. 1 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (niekoniecznie)1 mała czerwona cebula, drobno posiekanaprzyprawy: sól morska, pieprz ziołowybułka tarta do obtoczenia (użyłam mieszanki bułki tartej i mielonego siemienia lnianego)Składniki na sos:ok. 350g pieczarek, obranych i pokrojonych w plastrypęczek koperku, posiekany2-3 łyżeczki skrobi kukurydzianej1 łyżka masła sklarowanego3/4-1 szkl wody1 ząbek czosnku, zmiażdżonyprzyprawy: sól ziołowa, pieprz ziołowyUgotowaną fasolę zmiażdżyłam tłuczkiem do ziemniaków (niezbyt dokładnie), dodałam do niej kaszę gryczaną oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawiłam solą i pieprzem. Z masy formowałam kotlety, które obtoczyłam w bułce tartej. Przed smażeniem schłodziłam je w lodówce przez ok. 2-3 godziny. Smażyłam na patelni z dodatkiem odrobiny masła sklarowanego.Pieczarki udusiłam na łyżce sklarowanego masła, następnie dodałam wodę i przyprawy. Zagotowałam. Skrobię kukurydzianą rozmieszałam z odrobiną wody, dodałam do pieczarek. Ponownie zagotowałam i odstawiłam z palnika. Dodałam koperek oraz czosnek.Kotleciki podałam polane sosem pieczarkowo-koperkowym z dodatkiem sałatki.