Wykonanie

Kotlety, które bardzo zasmakowały mojej starszej córeczce. Do
fasoli dodałam ugotowaną
kaszę jaglaną, która została nam z poprzedniego dnia. W połączeniu z
sosem pieczarkowo-
koperkowym i
sałatką wyszło bardzo smaczne danie :) Kotlety smażyłam na
maśle sklarowanym, ale jeśli jesteś weganinem możesz użyć
tłuszczu roślinnego.Składniki (na ok. 11-12 kotletów):ok. 3 szkl ugotowanej
czerwonej fasoli kidneyok. 1 szkl ugotowanej
kaszy gryczanej (niekoniecznie)1 mała
czerwona cebula, drobno posiekana
przyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowybułka tarta do obtoczenia (użyłam mieszanki
bułki tartej i mielonego
siemienia lnianego)Składniki na sos:ok. 350g
pieczarek, obranych i pokrojonych w plastrypęczek
koperku, posiekany2-3 łyżeczki
skrobi kukurydzianej1 łyżka
masła sklarowanego3/4-1 szkl
wody1 ząbek
czosnku, zmiażdżony
przyprawy:
sól ziołowa,
pieprz ziołowyUgotowaną
fasolę zmiażdżyłam tłuczkiem do
ziemniaków (niezbyt dokładnie), dodałam do niej
kaszę gryczaną oraz drobno posiekaną
czerwoną cebulę. Doprawiłam
solą i
pieprzem. Z masy formowałam kotlety, które obtoczyłam w
bułce tartej. Przed smażeniem schłodziłam je w lodówce przez ok. 2-3 godziny. Smażyłam na patelni z dodatkiem odrobiny
masła sklarowanego.
Pieczarki udusiłam na łyżce sklarowanego
masła, następnie dodałam
wodę i
przyprawy. Zagotowałam.
Skrobię kukurydzianą rozmieszałam z odrobiną
wody, dodałam do
pieczarek. Ponownie zagotowałam i odstawiłam z palnika. Dodałam
koperek oraz
czosnek.Kotleciki podałam polane
sosem pieczarkowo-
koperkowym z dodatkiem sałatki.