ßßß
Sposób na prosty i szybki deser? Mufinki! Robi się je bardzo szybko (wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki) i chyba nigdy się nie zdarza, by nie wyszły. Poza tym zawsze w ich wykonaniu mogą pomóc nam dzieci... Moja młodsza pociecha zawsze jest chętna do wyłożenia blachy "papierkami". Obie rwą się do mieszania i wylizywania miski :)Składniki (na 12 babeczek):2 szkl mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 2000)1/2 szkl połamanych orzechów włoskichszczypta soli morskiej1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiruszczypta anyżku3 łyżki nierafinowanego cukru (użyłam trzcinowego)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko1 szkl soku jabłkowego1/3 szkl oleju z pestek winogrondo posypania: 1 łyżeczka cukru + 2 łyżeczki cynamonuSkładniki suche wymieszałam w misce. W drugim pojemniku wymieszałam wszystkie płynne składniki, a następnie przelałam je do suchych; wymieszałam.Ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papilotkami. Posypałam mieszanką cukru i cynamonu.Piekłam 17 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika studziłam na kratce.