ßßß Cookit - przepis na Babeczki cynamonowe z orzechami włoskimi

Babeczki cynamonowe z orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Sposób na prosty i szybki deser? Mufinki! Robi się je bardzo szybko (wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki) i chyba nigdy się nie zdarza, by nie wyszły. Poza tym zawsze w ich wykonaniu mogą pomóc nam dzieci... Moja młodsza pociecha zawsze jest chętna do wyłożenia blachy "papierkami". Obie rwą się do mieszania i wylizywania miski :)
Składniki (na 12 babeczek):
2 szkl mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 2000)
1/2 szkl połamanych orzechów włoskich
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta anyżku
3 łyżki nierafinowanego cukru (użyłam trzcinowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 szkl soku jabłkowego
1/3 szkl oleju z pestek winogron
do posypania: 1 łyżeczka cukru + 2 łyżeczki cynamonu
Składniki suche wymieszałam w misce. W drugim pojemniku wymieszałam wszystkie płynne składniki, a następnie przelałam je do suchych; wymieszałam.
Ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papilotkami. Posypałam mieszanką cukru i cynamonu.
Piekłam 17 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika studziłam na kratce.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/03/babeczki-cynamonowe-z-orzechami-woskimi.html