Wykonanie

Sposób na prosty i szybki deser? Mufinki! Robi się je bardzo szybko (wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki) i chyba nigdy się nie zdarza, by nie wyszły. Poza tym zawsze w ich wykonaniu mogą pomóc nam dzieci... Moja młodsza pociecha zawsze jest chętna do wyłożenia blachy "papierkami". Obie rwą się do mieszania i wylizywania miski :)Składniki (na 12 babeczek):2 szkl
mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 2000)1/2 szkl połamanych
orzechów włoskichszczypta
soli morskiej1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiruszczypta
anyżku3 łyżki nierafinowanego
cukru (użyłam trzcinowego)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko1 szkl
soku jabłkowego1/3 szkl
oleju z pestek
winogrondo posypania: 1 łyżeczka
cukru + 2 łyżeczki
cynamonuSkładniki suche wymieszałam w misce. W drugim pojemniku wymieszałam wszystkie płynne składniki, a następnie przelałam je do suchych; wymieszałam.Ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papilotkami. Posypałam mieszanką
cukru i
cynamonu.Piekłam 17 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika studziłam na kratce.