Wykonanie

Czyli
cebulaki. Na
mące razowej orkiszowej. Bardzo smaczne zarówno w dniu pieczenia jak i na następny dzień.Składniki (na 8 buł):3 szkl
mąki razowej orkiszowej (użyłam typu 2000)1/2 łyżeczki
soli morskiej25g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru nierafinowanegook 1.5 szkl
wody5 łyżek
oliwyfarsz: 3 małe
cebule drobno posiekane, 1 łyżka
maku niebieskiego, 1/3 łyżeczki
soli morskiejDrożdże wkruszyłam do kubeczka, dodałam
cukier oraz 1/2 szkl
wody - rozpuściłam, a następnie wmieszałam tyle
mąki, by powstała masa o konsystencji gęstej
śmietany. Odstawiłam na ok. 20 minut by
drożdże ruszyły.Pozostałą
mąkę wymieszałam z
solą, po czym dodałam do niej zaczyn
drożdżowy,
oliwę oraz ok. 1 szkl ciepłej
wody. Wyrobiłam elastyczne ciasto, które odstawiłam na ok. 1h w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Cebule posiekałam, wymieszałam z
makiem i
solą. Odstawiłam (do czasu aż ciasto wyrosło).Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniotłam. Podzieliłam na 8 części, które uformowałam w kulki, a następnie spłaszczyłam, by powstały placki. Na każdym z nich umieściłam 1/8 farszu. Buły odstawiłam na ok. 20 minut do wyrośnięcia, a następnie wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam ok. 17-20 minut.