Wykonanie

Miałam ochotę na zupę
cebulową, ale trochę inną niż zwykle przygotowuję. Postanowiłam połączyć dwa rodzaje
cebuli - zwyczajną i czerwoną, a także dodać do zupy czegoś wartościowego (czyli w tym wypadku
kaszę jaglaną). Powstała bardzo smaczna i pożywna zupa - zarówno w wersji zmiksowanej, jak i z kawałeczkami.Składniki:2 duże białe
cebule, drobno posiekane4 małe
czerwone cebule, drobno posiekane2 łyżki
masła2 łyżki
oliwy1 łyżka
octu balsamicznegook. 2l wrzątkukostka bulionowa (używam ekologicznej)4-6 łyżek
kaszy jaglanej, opłukanej
przyprawy: świeżo starta
gałka muszkatołowaponadto: twardy
ser żółty (typu
parmezan; drobno starty),
pietruszka zielonaOba rodzaje
cebuli dusiłam ok. 15-20 minut na
maśle z dodatkiem
oliwy. Następnie dodałam łyżkę
octu balsamicznego, a po chwili wrzątek i kostkę
bulionową oraz
kaszę jaglaną. Gotowałam na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawiłam gałą muszkatołową.Zupę przelałam do miseczek, na wierzch starłam
ser żółty; posypałam
pietruszką.Wersja II:Moje dzieci nie przepadają za pływającą w zupie
cebulą, więc specjalnie dla nich zmiksowałam zupę. Posypałam ją prażonym
słonecznikiem.