ßßß Cookit - przepis na Zupa podwójnie cebulowa. Z kaszą jaglaną

Zupa podwójnie cebulowa. Z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na zupę cebulową, ale trochę inną niż zwykle przygotowuję. Postanowiłam połączyć dwa rodzaje cebuli - zwyczajną i czerwoną, a także dodać do zupy czegoś wartościowego (czyli w tym wypadku kaszę jaglaną). Powstała bardzo smaczna i pożywna zupa - zarówno w wersji zmiksowanej, jak i z kawałeczkami.
Składniki:
2 duże białe cebule, drobno posiekane
4 małe czerwone cebule, drobno posiekane
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
ok. 2l wrzątku
kostka bulionowa (używam ekologicznej)
4-6 łyżek kaszy jaglanej, opłukanej
przyprawy: świeżo starta gałka muszkatołowa
ponadto: twardy ser żółty (typu parmezan; drobno starty), pietruszka zielona
Oba rodzaje cebuli dusiłam ok. 15-20 minut na maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodałam łyżkę octu balsamicznego, a po chwili wrzątek i kostkę bulionową oraz kaszę jaglaną. Gotowałam na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawiłam gałą muszkatołową.
Zupę przelałam do miseczek, na wierzch starłam ser żółty; posypałam pietruszką.
Wersja II:
Moje dzieci nie przepadają za pływającą w zupie cebulą, więc specjalnie dla nich zmiksowałam zupę. Posypałam ją prażonym słonecznikiem.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/01/zupa-podwojnie-cebulowa-z-kasza-jaglana.html