ßßß
Miałam ochotę na zupę cebulową, ale trochę inną niż zwykle przygotowuję. Postanowiłam połączyć dwa rodzaje cebuli - zwyczajną i czerwoną, a także dodać do zupy czegoś wartościowego (czyli w tym wypadku kaszę jaglaną). Powstała bardzo smaczna i pożywna zupa - zarówno w wersji zmiksowanej, jak i z kawałeczkami.Składniki:2 duże białe cebule, drobno posiekane4 małe czerwone cebule, drobno posiekane2 łyżki masła2 łyżki oliwy1 łyżka octu balsamicznegook. 2l wrzątkukostka bulionowa (używam ekologicznej)4-6 łyżek kaszy jaglanej, opłukanejprzyprawy: świeżo starta gałka muszkatołowaponadto: twardy ser żółty (typu parmezan; drobno starty), pietruszka zielonaOba rodzaje cebuli dusiłam ok. 15-20 minut na maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodałam łyżkę octu balsamicznego, a po chwili wrzątek i kostkę bulionową oraz kaszę jaglaną. Gotowałam na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawiłam gałą muszkatołową.Zupę przelałam do miseczek, na wierzch starłam ser żółty; posypałam pietruszką.Wersja II:Moje dzieci nie przepadają za pływającą w zupie cebulą, więc specjalnie dla nich zmiksowałam zupę. Posypałam ją prażonym słonecznikiem.