ßßß Cookit - przepis na kokosowy sernik na zimno

kokosowy sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

sernik bez pieczenia
Lipiec trwa w najlepsze. Co prawda upały chwilowo ustały, jednak warto być na nie przygotowanym. Celem takiego właśnie przygotowania postanowiłem zrobić w końcu (po roku przymierzania się) sernik na zimno. Początkowo skłaniałem się ku wersji z żółtkami, jednak koniec końców wykonałem prostszą, bazującą na przepisie z Wypieków Beaty [ tutaj ]. Podkreślam: bazującą, bo sporo się zmieniło. Wyszedł puszysty, kremowy i delikatnie kokosowy sernik.
Składniki na masę:
750 g sera twarogowego mielonego z wiaderka
250 g serka mascarpone
ok. 150 g cukru
200 ml mleczka kokosowego
200 ml śmietany 30% do ubijania
6 płaskich łyżeczek żelatyny
kilka łyżek wody
2 łyżki mleka
kilka truskawek lub innych owoców do ozdoby (opcjonalnie) na spód:
150-200 g biszkoptów
ok. 100 g masła
2-3 łyżki wiórek kokosowych
Spód:
Biszkopty pokruszyć (można użyć blendera), wymieszać z wiórkami kokosowymi i rozpuszczonym masłem. Wyłożyć ciastkami spód tortownicy. Można także, jeśli chcemy uniknąć masła i mieć pewność, ze spód nie będzie się rozpadać przy przenoszeniu kawałków ciasta na talerz, wyłożyć dno całymi biszkoptami.
Masa serowa:
Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, dodać mleko. Pozostawić do napęcznienia.
Śmietanę ubić na sztywno. Odstawić.
Ser twarogowy oraz mascarpone utrzeć z cukrem i mleczkiem kokosowym. Namoczoną żelatynę podgrzać przez chwilę na kuchence lub w mikrofali, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia i dodać do masy serowej. Zmiksować.
Do tak przygotowanej masy wmieszać za pomocą łyżki ubitą wcześniej śmietanę. Całość wylać na biszkoptowy spód.
Wyrównać, ozdobić owocami i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (polecam na dłużej).
[Po wyjęciu sernika z lodówki boki łatwo będzie odkroić za pomocą noża zmoczonego w ciepłej wodzie.]
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2015/07/kokosowy-sernik-na-zimno.html