Wykonanie
Wyglądają, jakby były z
makiem, a tu klops - nie
mak, a
herbata typu earl grey. Dodatkowo
skórka pomarańczowa, nadająca cudowny aromat i smak. I cóż tu więcej pisać? Pyszne i bardzo wciągające, bardzo. Może to ta
herbata tak narkotyzuje, uzależnia ;).Przepis wyszperany na Moich Wypiekach [ tutaj ]. Kolejny, przy którym zastanawiam się, jakie miarki stosuje pani Dorota, bo u mnie do 8 tuzinów brakowało bodajże 4... Tak czy inaczej: warte przekazywania dalej.
Składniki:2-3 szklanki
mąki pszennejzawartość 4 torebek
herbaty Earl Grey (lub 2 łyżki tejże, ale zmielonej)1/2 łyżeczki
soli230 g
masła, w temperaturze pokojowejpół szklanki
cukru pudruskórka otarta z 1
pomarańczyMasło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno
sól,
mąkę wymieszaną z
herbatą oraz
skórkę pomarańczową. Zmiksować.Ciasto podzielić na 2-3 części i uformować podłużne wałki o średnicy ok. 3-4 cm. Wałki zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 45-60 min. do zamrażalnika (jeśli potrzymamy je tam dłużej, będzie się je ciężko kroić).Po tym czasie wyjąć ciasto i pokroić
ostrym nożem na krążki o szerokości ok. pół centymetra. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12-15 min. w 180ºC.Studzić na metalowej kratce.