Wykonanie
cytrynowe ciasteczka z
mąką kukurydzianąPrzepis na te
ciasteczka miałem zapisany już od dawna w ulubionych (pochodzi z Moich wypieków). W końcu udało mi się zebrać i upiec te przepyszne
ciastka. Jak zwykle dodałem coś od siebie, dzięki
czemu powstały mocno
cytrynowe kruche
ciasteczka. Być może przez ten
cytrynowy smak szczególny smak
mąki kukurydzianej nie jest zbyt wyczuwalny (a szkoda).
Ciasteczka mają jedną wadę - otóż bardzo trudno je wyciskać: z rękawa cukierniczego jest to niemal niemożliwe, z maszynki nie chciały się odklejać. Wyciskałem więc z maszynki długie pasy, które następnie kroiłem nożem.

Składniki:1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki kukurydzianejpół łyżeczki
soli230 g
masła w temperaturze pokojowej2/3 szklanki drobnego2-3 łyżeczki
cukru wanilinowego1 łyżka skórki otartej z
cytryny1 duże
jajko1 duże
żółtkosok z połówki
cytrynyMąki przesiać i wymieszać z
solą.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą białą masę (ucierać przez ok. 10 min.). Cały czas miksując, dodawać do masy kolejno:
jajko,
żółtko,
cukier wanilinowy, skórkę i
sok z cytryny, zmieszane
mąki.Masę przełożyć do maszynki do
ciastek lub rękawa cukierniczego [raczej nie uda się wyciskać z rękawa, można więc formować kulki w dłoniach i spłaszczać na blasze] i wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.Piec w 180ºC przez 15-18 min.
Ciasteczka są smaczniejsze, gdy są dobrze upieczone. Wystudzić na kratce.[Przed pieczeniem na
ciastka można wycisnąć po pasku
marmolady.]Przechowywać zamknięte maksymalnie przez tydzień (i tak zejdą wcześniej ;)).
