Wykonanie
Prosty i bardzo szybki przepis na placek z
czereśniami, w którym wszystkie składniki wystarczy zmiksować i przelać do formy. Idealny w lecie.

Składniki:4
jajka1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki3-4 łyżki
oliwy lub
olejuok. 1/2 kg
czereśni (mogą być
wiśnie lub inne
owoce)szczypta
solicukier puder do posypania
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier, a
potem pojedynczo
żółtka. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wsypywać po łyżce
mąki. Na koniec dodać
oliwę (lub
olej). Umyte, wydrylowane i osuszone
czereśnie wymieszać z
ciastem drewnianą łyżką.Blaszkę do pieczenia [niebyt dużą, może być kwadratowa] wysmarować tłuszczem (można też wyłożyć spód papierem do pieczenia) i przelać do niej ciasto.Piec 30-35 min. w 180 o C. Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.
