ßßß Cookit - przepis na Kopertki z kaszą gryczaną i szpinakiem

Kopertki z kaszą gryczaną i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam połączenie kaszy gryczanej i szpinaku. A jeśliby tak zawinąć taką mieszankę w papier ryżowy i podsmażyć? Pychota! Do tego bardzo, ale to bardzo dużo czosnku, pieprz i sól.
Proste, a naprawdę smaczne!
Składniki:
100 g kaszy gryczanej
paczka szpinaku mrożonego (225-250 g)
kilka ząbków czosnku - wedle uznania, ja dodałam 6
1 cebula
tłuszcz do smażenia
papier ryżowy (farszu wystarczy na jakieś 18-20 sztuk, w zależności od tego ile farszu uda Wam się "upchnąć")
sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek kroimy drobno, następnie cebulę podsmażamy, do momentu, aż się przyrumieni. Szpinak wrzucamy na patelnię (drugą, nie tą z cebulą;)) i pod przykryciem "podsmażamy", jak już będzie całkowicie rozmrożony, trzymamy dalej na ogniu, przyprawiamy solą i pieprzem, cały czas gotując - do momentu, aż nadmiar wody wyparuje. Następnie do szpinaku dodajemy podsmażoną cebulę, ugotowaną kaszę i drobno pokrojony czosnek.
W razie potrzeby całość jeszcze doprawiamy i zawijamy w papier ryżowy (przepis jak to robić znajduje się zazwyczaj na opakowaniu - każdy arkusz papieru należy namoczyć w chłodnej wodzie, położyć na desce i poczekać chwilę, aż zmięknie. Po tym można już zawijać :) ). Gotowe kopertki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz - u mnie olej kokosowy - i podsmażamy chwilę, po obu stronach, tak żeby lekko się przyrumieniły.
Smacznego!
Kiedy ten 2013 rok zleciał?! Nie dociera do mnie, że dziś ostatni dzień tego roku. Macie jakieś plany, noworoczne postanowienia? Ja staram się takich nie robić, bo często nie wychodzą. Jak chce się coś zmienić, najlepiej zacząć od TERAZ. :-)
Szczęśliwego Nowego Roku! Oby był lepszy niż poprzedni ;-)
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/12/kopertki-z-kasza-gryczana-i-szpinakiem.html