Wykonanie
Dotychczas bez
cukru robiłam głównie
dżemy jabłkowe,
powidła śliwkowe oraz musy
gruszkowe i
morelowe.
Dynię łączyłam kiedyś z
jabłkiem, ale dodatek
banana sprawia, że jest to teraz mój ulubiony
dżem! :-)Składniki:
dynia 600 g*
jabłka 500 g*
banany 250 g*szczypta
soliWykonanie:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu (można dodać odrobinę
wody). W tym samym czasie obieramy i kroimy
jabłka, następnie dorzucamy je do dyni. Po około 30 min jak
dynia będzie już miękka możemy dodać pokrojonego w plasterki
banana. Dodajemy szczyptę
soli (nie będzie jej czuć w
dżemie) i trzymamy całość na ogniu jeszcze przez około 10 min. Przekładamy do wcześniej wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 min.Z podanej porcji wyszły mi 4 słoiczki.

*waga po obraniu