ßßß
SKŁADNIKI NA CIASTO :200 g masła300 g mąki + trochę do podsypania150 g cukru pudru2 surowe żółtkaSKŁADNIKI NA POLEWĘ :tabliczka czekolady (użyłam mlecznej)4-5 łyżek słodkiej śmietankiDODATKOWO :5 łyżek kokosowej masy krówkowejdekoracja (pisaki cukrowe, kolorowe posypki, czekoladowe jajka)
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy na gładkie ciasto (jeśli będzie zbyt klejące można dosypać jeszcze trochę mąki, jeśli jest zbyt suche polecam dodać łyżkę kwaśnej śmietany), następnie ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy je na stolnicy na grubość ok. 3/4 cm (wałek i stolnicę obsypcie lekko mąką, by ciasto się do niech nie przyklejało). Ja swoje mazurki następnie wycinałam odpowiednio do kształtu prostokątów, z ciasta zrobiłam również 2 cieńkie wałeczki, które następnie splotłam ze sobą i udekorowałam nimi brzegi mazurków (podpatrzyłam u Krainy Sosny). Ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na 15-20 minut (mój piekarnik ma termoobieg, po kwadransie mazurki były gotowe). Czekamy, aż ciasto ostygnie, następnie podgrzewamy w garnku z wodą masę krówkową (swoją miałam w słoiczku, po prostu wstawiłam go do wrzątku i mieszałam, aż uzyskałam odpowiednią konsystencję) i cieńko smarujemy nią wierzch mazurka, następnie czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej i zalewamy nią masę krówkową. Gdy czekolada przestygnie i stężeje zaczynamy dekorację - w ruch idą kolorowe pisaki, posypki, czekoladowe jajka. Wszystko lekko dociśnijcie do czekoladowej masy. Mazurka przechowujemy w lodówce, smacznego! :)


Przepis bierze udział w akcji :