ßßß Cookit - przepis na Mazurek z kokosową krówką i czekoladą

Mazurek z kokosową krówką i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Miałam piec, potem nie, znowu tak, potem jednak nie. I tak koniec końców wczoraj upiekłam kilka małych mazurków, którymi obdarowałam bliskie mi Osoby. :) Z podanej ilości składników wyszło mi ostatecznie małych 5 mazurków, ciasta powinno wystarczyć na duże 2 sztuki. :)
SKŁADNIKI NA CIASTO :
200 g masła
300 g mąki + trochę do podsypania
150 g cukru pudru
2 surowe żółtka
SKŁADNIKI NA POLEWĘ :
tabliczka czekolady (użyłam mlecznej)
4-5 łyżek słodkiej śmietanki
DODATKOWO :
5 łyżek kokosowej masy krówkowej
dekoracja (pisaki cukrowe, kolorowe posypki, czekoladowe jajka)
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy na gładkie ciasto (jeśli będzie zbyt klejące można dosypać jeszcze trochę mąki, jeśli jest zbyt suche polecam dodać łyżkę kwaśnej śmietany), następnie ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy je na stolnicy na grubość ok. 3/4 cm (wałek i stolnicę obsypcie lekko mąką, by ciasto się do niech nie przyklejało). Ja swoje mazurki następnie wycinałam odpowiednio do kształtu prostokątów, z ciasta zrobiłam również 2 cieńkie wałeczki, które następnie splotłam ze sobą i udekorowałam nimi brzegi mazurków (podpatrzyłam u Krainy Sosny). Ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na 15-20 minut (mój piekarnik ma termoobieg, po kwadransie mazurki były gotowe). Czekamy, aż ciasto ostygnie, następnie podgrzewamy w garnku z wodą masę krówkową (swoją miałam w słoiczku, po prostu wstawiłam go do wrzątku i mieszałam, aż uzyskałam odpowiednią konsystencję) i cieńko smarujemy nią wierzch mazurka, następnie czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej i zalewamy nią masę krówkową. Gdy czekolada przestygnie i stężeje zaczynamy dekorację - w ruch idą kolorowe pisaki, posypki, czekoladowe jajka. Wszystko lekko dociśnijcie do czekoladowej masy. Mazurka przechowujemy w lodówce, smacznego! :)
Przepis bierze udział w akcji :
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2014/04/mazurek-z-kokosowa-krowka-i-czekolada.html