Wykonanie
Każdy, kto u mnie spróbował tego kremu
brokułowego jednoznacznie stwierdził, że jest niesamowity. Przyjaciółka pokusiła się nawet o stwierdzenie, że to najlepsza zupa jaką kiedykolwiek jadła. Najlepiej smakuje z pieczoną
bagietką z
masłem czosnkowym.
Brokuły w takiej wersji mogłabym jeść codziennie - na śniadanie, obiad i kolację. <3SKŁADNIKI :jeden
brokułwłoszczyzna na
wywar3 - 4 ząbki
czosnkuśmietana do zupy
pieprz,
sólUmyty
brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą z dodatkiem
soli tak, by
woda zakryła warzywo, wrzucamy obrane ząbki
czosnku i całość gotujemy do miękkości. Następnie wylewamy
wodę zwracając uwagę na to, by
czosnek został razem z
brokułem w garnku. Z
włoszczyzny gotujemy
wywar warzywny (będzie potrzebne nie więcej niż pół litra), doprawiamy
solą i
pieprzem. Blenderem miksujemy
brokuły i
czosnek, po czym stopniowo dolewamy
wywar, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość kremu. Dodajemy
śmietanę (jakieś 3-4 łyżki), całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy, w razie potrzeby doprawiamy.WERSJA DLA LENIUCHA :
Brokuł gotujemy razem z
czosnkiem i do
wody wrzucamy
warzywne kostki rosołowe, po każdej kostce próbujemy smak by
wywar nie okazał się za słony. Gdy
brokuł będzie miękki, odlewamy ok 2 kubków
wywaru, resztę można wylać i tym
wywarem rozrzedzamy krem, reszta bez zmian. :) Krem jest przepyszny, smacznego!