Wykonanie

Na jednym z milionów karteczek z pomysłami na wypieki znalazłam notatkę na temat kokosowej tarty z
kremem czekoladowym. Jednak nie mogłam wymyśleć, jakie
owoce najbardziej by pasowały do takiej kombinacji: kruchy,
maślany, bardzo
kokosowy spód i gęsty,
kakaowy krem. Rozwiązanie podsunęła mi Mama :) Mieszankę słodkich, intensywnych smaków świetnie przełamują mięsiste, kwaśne
jeżyny, a trzeba się nimi cieszyć
póki są :)TARTA KOKOSOWA Z KREMEM
KAKAOWYM I
JEŻYNAMISkładniki:Na spód:250g
wiórków kokosowych100g
masła165g
cukru4 łyżki
mleka2
białkaszczypta
soliNa krem:550ml
mleka80g
mąki pszennej3-4 płaskie łyżki
kakao110g
cukru100g
masłaopakowanie budyniu
śmietankowegoopakowanie
cukru wanilinowegoDodatkowo:
JeżynyMasło,
cukier i
mleko umieścić w garnuszku. Kiedy
masło się rozpuści, dosypać
wiórki kokosowe i wymieszać. Kiedy masa się połączy, zdjąć z ognia.
Białka ubić z
solą na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą
maślano-
kokosową. Powstałą mieszanką wyłożyć formę do tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut (do zrumienienia). Ostudzić (dopiero wtedy spód stwardnieje).Przygotować krem: odlać 100ml
mleka i dokładnie wymieszać z
mąką,
budyniem i
kakao (mieszanka musi
mieć gładką konsystencję). Pozostałe
mleko zagotować z
masłem i
cukrami. Jednym ruchem dolać masę
kakaową i szybko wymieszać. Jeszcze gorący krem wyłożyć na
kokosowy spód.Udekorować
jeżynami jeszcze przed tym, jak krem do końca wystygnie (można wtedy lekko wcisnąć
jeżyny w krem).