Wykonanie

W letnie, leniwe popołudnia raczej nikt nie ma ochoty na pracochłonne wypieki. Dzisiaj przedstawiam Wam prostą, choć ciekawą tartę z
owocami – ja wybrałam
wiśnie. Wykonuje się ją z podstawowych składników, które pewnie macie w domu. Masa jogurtowa, kruchy spód i kwaśne
owoce to dość zgrabne połączenie :)TARTA JOGURTOWA Z
OWOCAMI (
WIŚNIAMI)Składniki:200g
mąki100g zimnego
masła50g
cukru1
jajkoszczypta
soliDodatkowo (masa):300g
jogurtu3
jajka100g
cukru75g
mąkiI jeszcze:
owoce – u mnie 250g
wiśni (ale spokojnie można dodać więcej)3 łyżki
cukruMąkę,
masło, 50g
cukru,
jajko i
sól szybko zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Wyłożyć
ciastem formę do tarty (jeśli używacie innej niż silikonowej – trzeba ją natłuścić) i podpiec w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Wystudzić.Przygotować masę
jogurtową:
jajka wymieszać z
cukrem tak, aby lekko je napowietrzyć. Dodać
mąkę, wymieszać, dolać
jogurt i znów wymieszać, aby powstała gładka masa.Na wystudzony spód położyć
owoce, posypać je
cukrem (w przypadku słodszych
owoców, np.
malin czy
truskawek można użyć mniej
cukru) i na wierzch wylać masę
jogurtową. Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut (do zarumienienia).Przepis pochodzi z magazynu „Kuchnia”.

Przepis dołączam do akcji: