ßßß Cookit - przepis na PINCHOS

PINCHOS

nazwa

Wykonanie

Nie, to nie są takie zwykłe szaszłyki, tylko hiszpańskie pinchos. Według cioci Wikipedii są to przekąski podobne do tapas, ale główną różnicę stanowią wykałaczki, na które nabija się pinchos. Zrobiłam z nich nie tyle przekąskę, co po prostu „pełnoprawne” danie, idealne na rodzinny obiad ;)
PINCHOS
Składniki:
½ kg schabu środkowego
½ cebuli
ząbek czosnku
5-6 łyżek oleju
1 torebka przyprawy do kebabów
½ pęczka natki pietruszki
Mięso pokroić w małą kostkę, z pozostałych składników przygotować zalewę (cebulę i czosnek pokroić, natkę wrzucić w gałązkach). Moczyć w niej mięso (najlepiej zostawić na noc). Mięso( bez cebuli, czosnku i natki) nabijać na patyczki do szaszłyków i smażyć na patelni lub piec na grillu (już nie dodając oleju).
Pinchos świetnie smakują z podpiekanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Enjoy :)
Źródło:http://takeittasty.blogspot.com/2013/12/pinchos.html