Wykonanie

Nie, to nie są takie zwykłe szaszłyki, tylko hiszpańskie pinchos. Według cioci Wikipedii są to przekąski podobne do tapas, ale główną różnicę stanowią wykałaczki, na które nabija się pinchos. Zrobiłam z nich nie tyle przekąskę, co po prostu „pełnoprawne” danie, idealne na rodzinny obiad ;)PINCHOSSkładniki:½ kg
schabu środkowego½
cebuliząbek
czosnku5-6 łyżek
oleju1 torebka
przyprawy do kebabów½ pęczka
natki pietruszkiMięso pokroić w małą kostkę, z pozostałych składników przygotować zalewę (
cebulę i
czosnek pokroić,
natkę wrzucić w gałązkach). Moczyć w niej
mięso (najlepiej zostawić na noc).
Mięso( bez
cebuli,
czosnku i
natki) nabijać na patyczki do szaszłyków i smażyć na patelni lub piec na grillu (już nie dodając
oleju).Pinchos świetnie smakują z podpiekanymi
ziemniakami i surówką z
kapusty. Enjoy :)