Wykonanie

Lubicie drożdżówki? Ja zdecydowanie tak. Oczywiście nie mówię tu o zapychających bułach bez smaku, ale o mięciutkich, słodkich wypiekach, idealnych na śniadanie (w połączeniu z
kawą, oczywiście ;)). Znalazłam w lodówce
drożdże, więc… nie było wyjścia i piekarnik poszedł w ruch ;)ROLLSY
WIŚNIOWE Z
CYNAMONEMSkładniki (na 16 bułeczek)250g
mąki pszennej½ łyżeczki
soli7g świeżych
drożdży35g
cukru25g miękkiego
masła110ml letniego
mleka1
jajkoDodatkowo:12,5g
masłaŁyżka
brązowego cukru2 łyżeczki
cynamonu (lub mniej, jeśli nie lubicie intensywnego aromatu)
Wiśnie – dokładnie tyle, ile chcecie ;) użyłam mrożonych, więc po odsączeniu zostało dużo sokuPonadto:
Cukier, sok odsączony z
wiśni i ewentualnie
woda (na łyżkę
cukru dwie łyżki płynu)Przesianą
mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta (
sól,
drożdże,
cukier,
masło,
mleko,
jajko) i wyrobić, aż będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do naczynia, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. półtorej godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, zagnieść i rozwałkować na kwadrat, a
masło z
cukrem i
cynamonem roztopić. Następnie posmarować masą ciasto i położyć na nie
wiśnie. Zwinąć, pokroić i położyć na blasze, odłożyć na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem).Bułeczki polać glazurą – trzeba podgrzać
cukier z
sokiem (można lekko rozcieńczyć) i razem pogotować przez 2-4 minuty (wystarczy mała ilość glazury, proporcje na 3-4 łyżki
cukru).Bułeczki cieszyły się niezłym powodzeniem, a w dodatku ładnie wyglądają –dzięki kolorze
wiśni. Rzeczywiście trzeba
mieć sporo czasu i być dość cierpliwym, żeby je zrobić, ale warto ;)