Wykonanie
W poszukiwaniu przepisu na jakiś przysmak do
kawy znalazłam na jednej ze stron przepis na białe
trufle (klik). Przepis mi się bardzo spodobał, więc wypróbowałam go, zmieniając szczegóły… i oczywiście nie żałuję ;)
MLECZNE TRUFLE Z
ORZECHAMISkładniki na 40
trufli:200g
białej czekolady125ml
mleka30 g
masła50g
cukru½ łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią200g
mleka w proszku70g pokruszonych
herbatników140g solonych
orzechów arachidowychZwykłe
mleko podgrzać z
cukrem,
masłem i
cukrem z
wanilią.
Potem dodać przesiane
mleko w proszku, miksując. Następnie dolewać stopniowo 100g
czekolady rozpuszczonej w kąpieli
wodnej, wciąż miksując. Dodać posiekane
orzechy (mogą być zmielone, jeśli wolicie) i ostudzić.
Potem wkruszyć
herbatniki i wstawić do lodówki (niekoniecznie, moja masa była wystarczająco twarda). Po uformowaniu w kulki maczać w rozpuszczonej białej
czekoladzie (dodałam do niej trochę
mleka, aby była bardziej płynna) i zostawić do ostudzenia, najlepiej w lodówce.Przyznam szczerze, że pierwszy raz – ale na pewno nie ostatni! – robiłam
trufle i byłam zadowolona z efektu ;) Łagodny i bardzo słodki smak
mleka i
czekolady jest przełamany
solą z orzeszków, które w dodatku przyjemnie chrupią ;)