Wykonanie
Składniki:Płat
łososiacytryna do wyciśnięciaząbek
czosnkukumin mielony
sezamnatka pietruszkisólpieprzŁososia ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać obficie
sokiem z cytryny, lekko posolić i popieprzyć, ułożyć pokrojony w cienkie plasterki
czosnek, posypać kuminem - ok. 1/2 łyżeczki, obok ułożyć małą gałązkę
natki pietruszki.
Łososia posypać
sezamem. Przykryć folią i najlepiej tak zamarynowanego trzymać w lodówce co najmniej godzinę.

Włożyć przykrytego folią aluminiową do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec ok 20 minut, następnie zdjąć folię i piec przez kolejne 10 minut, aby
sezam się ładnie zarumienił i stworzył chrupiąca panierkę.

Stracił piękny kolor, ale zyskał smak :-)Używam
łososia ze skórą, dlatego, że wtedy jest bardziej soczysty a podczas pieczenia nie dodaję tłuszczu. Po upieczeniu skóra bez problemu odchodzi od
mięsa ryby.Jako dodatek dziś zaserwowałam puree z
kalafiora i zapiekankę z
bakłażanów - przepisy w kolejnych postach.