ßßß Cookit - przepis na Ciasto pomarańczowo - kakaowe bez pieczenia.

Ciasto pomarańczowo - kakaowe bez pieczenia.

nazwa

Wykonanie

Ciasto łatwe w przygotowaniu. Prezentuje się ładnie, a połączenie pomarańczy i kakaowych herbatników jest idealne. Polecam!
Składniki:
1 litr tłustego mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
300 g miękkiego masła
5 pomarańczy o grubej skórce
2 galaretki cytrynowe
450 g herbatników kakaowych
Przygotowanie:
Ze sparzonych pomarańczy ocieramy skórkę na tarce (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka) i wyciskamy sok. Obie mąki oraz żółtka łączymy z 200 ml mleka. Resztę mleka mieszamy ze skórką oraz sokiem z pomarańczy i zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia. Dodajemy pół opakowania galaretki i mieszamy. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło miksujemy na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą dzielimy na 3 równe części.
Spód formy o wymiarach 22x32 cm wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy trzy razy, kończąc na masie.
Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby zastygło. Rozpuszczamy 1,5 opakowania galaretki w 500ml wody, odstawiamy żeby lekko stężała. Następnie polewamy nią ciasto i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/03/ciasto-pomaranczowo-kakaowe-bez.html