ßßß
1 litr tłustego mleka4 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej2/3 szklanki cukru2 żółtka300 g miękkiego masła5 pomarańczy o grubej skórce2 galaretki cytrynowe450 g herbatników kakaowychPrzygotowanie:Ze sparzonych pomarańczy ocieramy skórkę na tarce (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka) i wyciskamy sok. Obie mąki oraz żółtka łączymy z 200 ml mleka. Resztę mleka mieszamy ze skórką oraz sokiem z pomarańczy i zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia. Dodajemy pół opakowania galaretki i mieszamy. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Masło miksujemy na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą dzielimy na 3 równe części.Spód formy o wymiarach 22x32 cm wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy trzy razy, kończąc na masie.Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby zastygło. Rozpuszczamy 1,5 opakowania galaretki w 500ml wody, odstawiamy żeby lekko stężała. Następnie polewamy nią ciasto i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.Smacznego!