Składniki:4 pomidory6 pieczarek½ cebuli50 g wędzonego sera(np. oscypek, ser biały wędzony)4 jajałyżka masłasól, pieprz, bazyliaPrzygotowanie:Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy pieczarki oraz cebulę. Podgrzewamy aż woda odparuje. Całość porządnie doprawiamy solą i pieprzem – farsz musi być wyrazisty.Następnie bierzemy pomidory, odcinamy wierzch ze szypułkami i wydrążamy środek pozbywając się miąższu, uważając aby nie uszkodzić ścianek. Nadziewamy pomidory wkładając do nich pieczarki z cebulą i kolejno ser wędzony, pozostawiamy miejsce na jajko.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i przekładamy do niego pomidory, podgrzewamy około 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Wyjmujemy całość i do każdego pomidora wbijamy po jednym jajku. Wszystkie posypujemy z wierzchu solą, pieprzem oraz bazylią i ponownie zapiekamy ok. 20 min, do chwili aż jajko zetnie się.