ßßß Cookit - przepis na Paluszki drożdżowe z kminkiem.

Paluszki drożdżowe z kminkiem.

nazwa

Wykonanie

Paluszki są dobrą przekąską np. do piwa. Jednak najlepiej smakują do barszczu czerwonego :)
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1/4 szklanki letniego mleka
25 g drożdży
płaska łyżeczka cukru
150 g masła
1 jajko
sól
kminek
1 białko do posmarowania
Przygotowanie:
Rozcieramy w misce drożdże z cukrem, dolewamy mleka i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby zaczyn podrósł.
Mąkę siekamy z masłem i jajkami, dodajemy szczyptę soli. Na środku robimy wgłębienie, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy na gładkie ciasto . Przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawimy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość robimy z niego ruloniki o średnicy ok. 1cm i długość ok. 10 cm. Każdy rulonik smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i skręcamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w 190 ° C przez około 15 minut.
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2014/12/paluszki-drozdzowe-z-kminkiem.html