Wykonanie
Paluszki są dobrą przekąską np. do
piwa. Jednak najlepiej smakują do barszczu czerwonego :)Składniki:
1/2 kg
mąki pszennej1/4 szklanki letniego
mleka25 g
drożdżypłaska łyżeczka
cukru150 g
masła1
jajkosólkminek1
białko do posmarowaniaPrzygotowanie:Rozcieramy w misce
drożdże z
cukrem, dolewamy
mleka i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby zaczyn podrósł.
Mąkę siekamy z
masłem i
jajkami, dodajemy szczyptę
soli. Na środku robimy wgłębienie, wlewamy zaczyn
drożdżowy i wyrabiamy na gładkie ciasto . Przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawimy do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość robimy z niego ruloniki o średnicy ok. 1cm i długość ok. 10 cm. Każdy rulonik smarujemy roztrzepanym
białkiem, posypujemy
kminkiem i skręcamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w 190 ° C przez około 15 minut.Smacznego!