Słodko i pożywnie,czyli babeczki ze świeżymi figami i cynamonem, posypane ziarnami słonecznika.Pysznie i już lekko jesiennie.Warto poeksperymentować z figami, które nadają babeczkom ciekawą strukturę.Babeczki z tego przepisu wychodzą wyjątkowo mięciutkie i niestety (stety!) na jednej się nie skończy! :-)Potrzebujemy (na 16 babeczek):125 g jogurtu naturalnego75 g masła2 duże jajka150 g mąki pszennej120 g cukru1/2 łyżeczki sodyszczyptę soli2 świeże figiłyżeczkę cynamonuziarna słonecznika (opcjonalnie)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!Krok po kroku:Masło topimy i studzimy.Piekarnik rozgrzewamy do180 °C.Mieszamy razem jogurt, masło i rozbełtane jajka.Dodajemy cukier, sól oraz przesiane mąkę, cynamon i sodę.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę figi.Mieszamy wszystko aż do połączenia się składników.Foremki na muffinki wypełniamy do 3/4 wysokości. Ewentualnie posypujemy ziarnami słonecznika.Pieczemy 25 minut.Smacznego! :-)