Rabarbar to wyjątkowa roślina o specyficznym kwaskowatym smaku.Idealna do ciast, kompotów, przetworów...Sezon na rabarbar dopiero się rozpoczął,więc korzystajmy z niego ile tylko się da! :)Dzisiaj pyszne, wilgotne ciasto na maślance.Idealne do popołudniowej herbaty.Może wypróbujesz w ten weekend? :)Potrzebujemy (forma 30 x 40 cm):375 g mąki pszennej375 ml maślanki (w temperaturze pokojowej)3 jajka220 g cukru + 3 łyżki1 op. cukru waniliowego3 łyżeczki proszku do pieczenia750 g rabarbaru40 g płatków migdałowychKrok po kroku:Rabarbar kroimy w ok. 0,5 cm kawałki i zasypujemy dwoma łyżkami cukru. Odstawiamy na 15 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 180 ⁰C.Jajka ubijamy w całości z cukrem (zostawiamy jedną łyżkę) i cukrem waniliowym na puszystą masę.Stopniowo dodajemy maślankę i przesianą z proszkiem do pieczeniamąkę. Całość miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej ciasto, na wierzch układamy rabarbar. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.W tym czasie mieszamy płatki migdałowe z pozostałą jedną łyżką cukru. Po tych 15 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika, posypujemy wierzch płatkami migdałowymi i pieczemy kolejne 20 minut.Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.Smacznego! :)