ßßß Cookit - przepis na Maślankowiec z rabarbarem

Maślankowiec z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Rabarbar to wyjątkowa roślina o specyficznym kwaskowatym smaku.
Idealna do ciast, kompotów, przetworów...
Sezon na rabarbar dopiero się rozpoczął,
więc korzystajmy z niego ile tylko się da! :)
Dzisiaj pyszne, wilgotne ciasto na maślance.
Idealne do popołudniowej herbaty.
Może wypróbujesz w ten weekend? :)
Potrzebujemy (forma 30 x 40 cm):
375 g mąki pszennej
375 ml maślanki (w temperaturze pokojowej)
3 jajka
220 g cukru + 3 łyżki
1 op. cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
750 g rabarbaru
40 g płatków migdałowych
Krok po kroku:
Rabarbar kroimy w ok. 0,5 cm kawałki i zasypujemy dwoma łyżkami cukru. Odstawiamy na 15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ⁰C.
Jajka ubijamy w całości z cukrem (zostawiamy jedną łyżkę) i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy maślankę i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Całość miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej ciasto, na wierzch układamy rabarbar. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
W tym czasie mieszamy płatki migdałowe z pozostałą jedną łyżką cukru. Po tych 15 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika, posypujemy wierzch płatkami migdałowymi i pieczemy kolejne 20 minut.
Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/05/maslankowiec-z-rabarbarem.html