Wykonanie
Brzoskwiniowa
droga mlecznato lekki, nie za słodki tort o delikatnym smaku,idealny na każdą okazję - zwłaszcza urodziny kogoś nam bliskiego :)Tort najlepiej zacząć robić dwa dni przed planowanym podaniem:pierwszego dnia można upiec
biszkopt oraz zacząć przygotowanie kremu,drugiego dnia należy naponczować ciasto i przełożyć je kremem.Można też wtedy już go odpowiednio udekorować :)Pomysł na tort zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki,lecz wprowadziłam do niego kilka zmian ;)

Potrzebujemy (tortownica 24 cm):Ciasto:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejKrem:600 ml
śmietanki kremówki5 batoników Milky Way2 łyżeczki
żelatyny (opcjonalnie)Dodatkowo:1 puszkę
brzoskwińwiórki kokosoweKrok po kroku:Ciasto: piekarnik rozgrzewamy do 160 °C. B
iałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy
cukier i po jednym
żółtku. Dodajemy partiami przesianą
mąkę i całość mieszamy szpatułką lub łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem.Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu, wyciągamy
biszkopt i zrzucamy go w formie z wysokości ok. 50 cm na podłogę. Studzimy w temperaturze pokojowej.
Śmietankę przelewamy do garnka, dodajemy do niej pokrojone na mniejsze kawałki batoniki i rozpuszczamy je, często mieszając. Studzimy przez noc w lodówce.Ubijamy
śmietankę z batonikami na bardzo gęsty krem (w razie potrzeby można dodać 2 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku).
Brzoskwinie odcedzamy, a
syrop zlewamy do osobnego naczynia. 3/4
brzoskwiń kroimy w większą kostkę, pozostałą część kroimy w cienkie plasterki i odstawiamy do dekoracji
tortu.Do
brzoskwiniowego syropu dodajemy kilka łyżek
wody (jeśli tort będzie przeznaczony dla osób dorosłych można dodać trochę
wódki czy
likieru).
Biszkopt kroimy na dwa blaty.Na patrze układamy jeden blat i ponczujemy go 1/2 ilości
syropu, następnie wykładamy 1/2 kremu oraz pokrojone w kostkę
brzoskwinie. Przykrywamy drugim blatem, ponczujemy go resztą
syropu i wykładamy pozostały krem (ewentualnie część możemy zostawić do dekoracji), którym smarujemy wierzch i boki
tortu. Boki
tortu można obsypać wiórkami kokosowymi. Na wierch
tortu układamy pokrojone w plasterki
brzoskwinie i dowolnie dekorujemy.Chłodzimy w lodówce przez noc.Smacznego! :)



