Wykonanie
Wszędzie pojawiają się przepisy na
ciasteczka, które mają być kruche, miękkie, idealne.Dlatego żebyście nie musieli już szukać,podrzucam Wam sprawdzony przepis na naprawdępyszne i kruche
ciasteczka,które lekko urosną, nie zmienią swojego kształtu i świetnie zaprezentują się na każdym (nie tylko) świątecznym
stole! :)

Potrzebujemy (z tej porcji ciasta wychodzi ok. 100 sztuk
ciasteczek):175 g zimnego
masła400 g
mąki pszennej150 g
cukru2 duże
jajkatorebkę
cukru waniliowego1 łyżeczkę
proszku do pieczeniaaromat waniliowy3-4 łyżki
kakaoKrok po kroku:Do miski przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia, dodajemy
cukry,
jajka, i pokrojone na mniejsze kawałki
masło.Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy je na połowę - do jednej dodajemy
aromat waniliowy, a do drugiej
kakao i ponownie zagniatamy.Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie wyciągamy jedną partię ciasta, wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami
ciasteczka.Tak samo postępujemy z drugą partią ciasta.
Ciasteczka pieczemy w 175°C przez 10 minut.Dekorujemy według uznania lub zajadamy od razu, jak tylko wystygną ;)Smacznego! :)Ja
ciasteczka przechowuję w szklanych słoikach i metalowych puszkach - mam pewność, że do świąt nadal pozostaną kruche i pyszne.




