ßßß
Potrzebujemy (z tej porcji ciasta wychodzi ok. 100 sztuk ciasteczek):175 g zimnego masła400 g mąki pszennej150 g cukru2 duże jajkatorebkę cukru waniliowego1 łyżeczkę proszku do pieczeniaaromat waniliowy3-4 łyżki kakaoKrok po kroku:Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukry, jajka, i pokrojone na mniejsze kawałki masło.Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy je na połowę - do jednej dodajemy aromat waniliowy, a do drugiej kakao i ponownie zagniatamy.Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie wyciągamy jedną partię ciasta, wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami ciasteczka.Tak samo postępujemy z drugą partią ciasta.Ciasteczka pieczemy w 175°C przez 10 minut.Dekorujemy według uznania lub zajadamy od razu, jak tylko wystygną ;)Smacznego! :)Ja ciasteczka przechowuję w szklanych słoikach i metalowych puszkach - mam pewność, że do świąt nadal pozostaną kruche i pyszne.



