ßßß
Potrzebujemy (ilość na tortownicę o średnicy 24 cm):5 jajek3/4 szklanki cukru1 szklankę mąki pszennej400 ml kremówki2-3 łyżki cukru pudru1/2 puszki masy kajmakowej czekoladowej1/2 szklanki słodzonej herbatyKrok po kroku:Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.Dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku.Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z masą jajeczną za pomocą łyżki.Przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170°C.Zaraz po upieczeniu, wyjmujemy biszkopt z piekarnika i zrzucamy go na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie rozcinamy na dwa blaty.Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.Pierwszy blat ciasta zostawiamy w tortownicy i nasączamy go słodzoną herbatą (w przypadku ciasta tylko dla dorosłych do nasączenia możemy użyć alkoholu), następnie smarujemy kilkoma łyżkami masy kajmakowej, wykładamy na niego ubitą kremówkę - zostawiając kilka łyżek do dekoracji, układamy drugi blat ciasta i znów go nasączamy. Na wierzch wykładamy resztę masy kajmakowej, a z pozostałej kremówki tworzymy łaty.Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Podajemy od razu po wyciągnięciu z lodówki.Smacznego! :-)Ciasto bierze udział w akcji:
