Wykonanie
Piłkarskie emocje już prawie opadły, ale u mnie na talerzu nadal jest ostro :-)
Chilli con carne, to potrawa szybka, prosta i bardzo sycąca. Gości na naszym
stole bardzo często, bo ma w sobie wszystko to, co lubimy najbardziej! ;-)To wersja "na bogato", bo tradycyjna potrawa nie zawiera
papryki i
cukinii, ale jak wiecie lubię eksperymentować!Uwielbiam to danie, ponieważ można ją dowolnie doprawiać, a tym samym dodać jej nowego oblicza :-)Ale u mnie zawsze na ostrrro!Potrzebujemy - porcja dla głodnych 2-3 osób:500 g
mielonego mięsapuszkę
czerwonej fasolipuszkę
kukurydzy2
pomidory lub
pomidory w puszceśrednią
cukinięjedną
paprykękilka
papryczek chillikilka papryczek jalapeno2 łyżki
koncentratu pomidorowegosólpieprz czarnypieprz ziołowytabascosos z papryczek
piri piri (niekoniecznie)
przyprawa do
chilli con carne (niekoniecznie)
olej rzepakowy
Krok po kroku:
Paprykę i
cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
Ostre papryczki kroimy na mniejsze kawałki.
Mielone mięso smażymy na
oleju rzepakowym, po chwili dodajemy
ostre papryczki, następnie solimy i
pieprzymy do smaku.Do smażonego
mięsa dodajemy
pomidory (w puszce lub sparzone i pokrojone na mniejsze kawałki).Następnie dodajemy
koncentrat pomidorowy i przyprawiamy.
Fasolę i
kukurydzę odcedzamy i dodajemy do potrawy, gdy
cukinia i papryczka będą już miękkie.Smacznego! :-)