ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Piłkarskie emocje już prawie opadły, ale u mnie na talerzu nadal jest ostro :-)
Chilli con carne, to potrawa szybka, prosta i bardzo sycąca. Gości na naszym stole bardzo często, bo ma w sobie wszystko to, co lubimy najbardziej! ;-)
To wersja "na bogato", bo tradycyjna potrawa nie zawiera papryki i cukinii, ale jak wiecie lubię eksperymentować!
Uwielbiam to danie, ponieważ można ją dowolnie doprawiać, a tym samym dodać jej nowego oblicza :-)
Ale u mnie zawsze na ostrrro!
Potrzebujemy - porcja dla głodnych 2-3 osób:
500 g mielonego mięsa
puszkę czerwonej fasoli
puszkę kukurydzy
2 pomidory lub pomidory w puszce
średnią cukinię
jedną paprykę
kilka papryczek chilli
kilka papryczek jalapeno
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
tabasco
sos z papryczek piri piri (niekoniecznie)
przyprawa do chilli con carne (niekoniecznie)
olej rzepakowy
Krok po kroku:
Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
Ostre papryczki kroimy na mniejsze kawałki.
Mielone mięso smażymy na oleju rzepakowym, po chwili dodajemy ostre papryczki, następnie solimy i pieprzymy do smaku.
Do smażonego mięsa dodajemy pomidory (w puszce lub sparzone i pokrojone na mniejsze kawałki).
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy.
Fasolę i kukurydzę odcedzamy i dodajemy do potrawy, gdy cukinia i papryczka będą już miękkie.
Smacznego! :-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/07/chilli-con-carne-na-bogato.html