Wykonanie
Dzisiaj pomysł na śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację w jednym! Jest to przepis, który można wykorzystać o każdej
porze dnia (a nawet nocy!)Dzisiaj oferuję pankejki, czyli puszyste i przepyszne placuszki! Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie, a ich delikatny smak zapamiętamy na dłuuugo! :-)Można je podawać z
cukrem pudrem, sosem
owocowym lub z polewami.Ograniczenia może tworzyć tylko Wasza wyobraźnia! ;-)Potrzebujemy - składniki na ok. 18 placuszków:1 szklanka
mąki2
jajka1/2 szklanki
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
wody mineralnej niegazowanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
masłamasło klarowane lub
olej do smażenia (u mnie
olej rzepakowy marki Tesco)Krok po kroku:
Masło stapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.Do miski przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i dodajemy
sól.
Jajka lekko ubijamy, dodajemy do nich
jogurt naturalny,
wodę mineralną oraz stopione
masło.Do miski z suchymi składnikami wlewamy składniki płynne i mieszamy do połączenia składników.Rozgrzaną patelnię smarujemy klarowanym
masłem lub
olejem i smażymy małe placuszki z obu stron. Po usmażeniu możemy je na chwilę położyć na papierze ręcznikowym, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu.Smacznego! :-)

P.S. Post zawiera lokowanie produktu - patelnię Smiley Face
marki Nordic Ware.