Wykonanie
Podczas wizyty w Jarocinie u mojej serdecznej przyjaciółki zostałam obdarowana bukietem
buraków liściowych (czyli
boćwiną). Przywiozłam delikwentów do domu, przebrałam, wyczyściłam, usunęłam dwie szczypawki i odłożyłam do lodówki. Na następny dzień zabrałam się za przyrządzanie tego cudu natury. Postanowiłam przyrządzić z nich tartę na ciście francuskim. Szybki i prosty przepis, okazał się również wyborny w smaku. Polecam wszystkim szczęśliwym posiadaczom
buraków liściowych.

Potrawa wolna od glutenu. *Czas przygotowania: 20 minut + 15 minut pieczeniaIlość porcji: 4Składniki:Opakowanie
ciasta francuskiegoOkoło 300-400g
buraka liściowego2
szalotki½ słoika z
suszonymi pomidorami (6,7
pomidorów)½ kostki
fetyPrzyprawy: świeżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sól*Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić
ciasto francuski bez zawartości glutenuBlachę od piekarnika smarujemy
oliwą i układamy na niej
ciasto francuskie. Jeśli jest zbyt duże obcinamy nadmiar i odkładamy do innych wypieków. Na cieście francuskim układamy naczynie żaroodporne tak, by z każdej strony pozostawało około 2 cm (tak jak na zdjęciach). Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni na 15 minut. Podczas kiedy ciasto się podpieka przygotowujemy farsz. Z umytych liści wycinamy twarde ogonki, a pozostałą część tniemy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelnie wylewamy nieco
oleju z
pomidorów i rozgrzewamy.
Szalotki siekamy i wrzucamy na patelnie. Kiedy zaczną nam się podsmażać dorzucamy 2 przeciśnięte ząbki
czosnku. Smażymy około minuty i wrzucamy liście. Nie bójcie się, że jest ich dużo, zwiędną, a tym samym zmniejszą swoją objętość. Smażymy kilka minut i dodajemy pokrojone
pomidory, a na samym końcu
fetę. Całość mieszamy, doprawiamy
pieprzem i delikatnie
solą (
feta jest słona, więc nie trzeba za dużo solić). Podpieczony spód wyciągamy, zdejmujemy naczynie żaroodporne i wstawiamy jeszcze na 5 minut. Po tym czasie na podpieczone
ciasto francuskie wykładamy przygotowany farsz i pieczemy jeszcze 15 minut w 180 stopniach. Smacznego.






