Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to pyszna, ekspresowa pizza wykonana na plackach z tortilli. Pomysł na danie został podpatrzony w programie „Pyszne 25” wypróbowany kilkakrotnie i zakwalifikowany jako rewelacja. Pizzę ta robi się znacznie szybciej niż przyjechałaby zamówiona przez telefon, a w smaku czysta poezja ;) Jeśli raz ją zrobicie na pewno będziecie wracać do tego przepisu. Gwarantujemy!


Ilość porcji: 2 małe pizzęCzas przygotowania: 10 minut + 7 minut pieczeniaSkładniki:4 placki do tortilli200g
żółtego sera np. goudaKulka
mozzarelliOpakowanie
szynki długodojrzewającej2 łyżki
ketchupuŁyżka
koncentratu pomidorowegoKilka listków
bazyliiMix
sałat skropiony
olejem lnianymPrzyprawy:
ostra papryka,
oregano,
bazyliaPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Na placku z tortilli rozsypujemy
ser, nakładamy drugi placek.
Ketchup mieszamy z koncentratem i dodajemy
przyprawy. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na wierzchnim placku. Układamy kawałki
szynki oraz plastry pokrojonej
mozzarelli. Dodajemy kilka listków
bazylii. Pieczemy około 7 minut. Podajemy koniecznie na ciepło z
sałatką ułożoną na wierzchu. Smacznego.



