Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to lekki warstwowy deser z
truskawkami,
jogurtem naturalnym i… kawałkiem babki pomarańczowej . Zapasy babki zostały nam jeszcze zamrożone po świętach i długo nie mogłyśmy wymyślić jak je wykorzystać. Jakoś sama babka dziwnie nam się podczas Wielkanocy przejadała :p W końcu wymyśliłyśmy warstwowy deser z jej udziałem. Był to strzał w dziesiątkę. Pyszny, delikatny, całkowicie zaspokajający żądzę słodkości w organizmie :). Jeśli nie macie babki, nic straconego, wystarczy zastąpić ją
biszkoptami lub
herbatnikami, a deser wyjdzie równie smaczny.

Czas przygotowania: 15 minutIlość porcji: 3Składniki:Ok 10
truskawek (mogą być mrożone)1 łyżka
cukru trzcinowego½
limonkiDuże opakowanie
jogurtu naturalnego2 kawałki babki ( można zastąpić
biszkoptami lub
herbatnikami)3 kosteczki
czekolady gorzkiejW garnuszku umieszczamy
truskawki, dodajemy
cukier oraz sok z połowy
limonki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści, a
truskawki puszczą sok (około 5 minut). Odstawiamy garnek na bok by nieco przestygł. Babkę kruszymy na malutkie kawałki. Jeśli mamy
biszkopty lub
herbatniki robimy dokładnie tak samo. Przygotowujemy 3 wysokie szklanki. Na dnie umieszczamy pokruszone ciasto, na to wykładamy
jogurt naturalny (w takiej ilości by stworzyły „warstwę”)*. Nieco przestygnięte
truskawki blenderujemy na mus. Wykładamy jako następną warstwę. Następnie nakładamy
jogurt oraz resztę pokruszonej babki.
Czekoladę topimy w mikrofali i polewamy wierzch deserów. Ozdabiamy np. listkiem
mięty. Smacznego.*Nie podajemy dokładnej ilości bo zależy ona od szerokości szklanek. Kolejność warstw jest również dowolna i można ją swobodnie zmieniać :)
