ßßß Cookit - przepis na Frytki z batatów (z piekarnika)

Frytki z batatów (z piekarnika)

nazwa

Wykonanie

Wilec ziemniaczany, bataty lub słodki ziemniak to nazwa byliny wywodzącej się z Ameryki Południowej. Ma piękne kwiaty i ciekawe owoce, ale nas najbardziej interesuje podziemna bulwa tej rośliny. Mało że jest jadalna, ma piękny czerwony lub różowy miąższ to jest przy tym niezwykle smaczna. Delikatna, słodka w smaku idealna jako dodatek do naszej diety ;) Do niedawna mało znana w Polsce, ale obecnie zyskuje wielu zwolenników. Obecnie można ją bez problemu kupić w dużych supermarketach. Dzisiaj pierwszy przepis z batatami, ale na pewno nie ostatni.
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 35 minut (w tym 25 pieczenia)
Składniki:
2 duże bataty ( nasze miały w sumie 700g)
2 łyżki oleju
Świeżo mielony pieprz, sól
Bataty obieramy i kroimy w słupki kształtu frytek. Następnie umieszczamy w misce z wodą i dwukrotnie płuczemy. Osuszamy na ręczniku papierowym i ponownie umieszczamy w misce. Polewamy olejem i obsypujemy przyprawami. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie frytki były pokryte nasza mieszanką. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza grzanie góra i dół. Blachę do pieczenia wykładamy papierem,a na nią wysypujemy bataty. Pieczemy około 15-18 minut. Później przełączamy na termoobieg na około 5-7 minut. Długość pieczenia zależy od grubości frytek jakie pokroimy. Zajadamy koniecznie na ciepło np. z sosem śmietanowym.*
*Ze względu na ich słodki smak nie pasuje do nich zbytnio sos czosnkowy lub ketchup, ale zawsze możecie spróbować. Może Wam akurat zasmakuje :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/05/frytki-z-batatow-z-piekarnika.html