Wykonanie
Wilec ziemniaczany,
bataty lub słodki
ziemniak to nazwa byliny wywodzącej się z Ameryki Południowej. Ma piękne kwiaty i ciekawe
owoce, ale nas najbardziej interesuje podziemna bulwa tej rośliny. Mało że jest jadalna, ma piękny czerwony lub różowy miąższ to jest przy tym niezwykle smaczna. Delikatna, słodka w smaku idealna jako dodatek do naszej diety ;) Do niedawna mało znana w Polsce, ale obecnie zyskuje wielu zwolenników. Obecnie można ją bez problemu kupić w dużych supermarketach. Dzisiaj pierwszy przepis z
batatami, ale na pewno nie ostatni.

Ilość porcji: 3Czas przygotowania: 35 minut (w tym 25 pieczenia)Składniki:

2 duże
bataty ( nasze miały w
sumie 700g)2 łyżki
olejuŚwieżo mielony
pieprz,
sólBataty obieramy i kroimy w słupki kształtu frytek. Następnie umieszczamy w misce z
wodą i dwukrotnie płuczemy. Osuszamy na ręczniku papierowym i ponownie umieszczamy w misce. Polewamy
olejem i obsypujemy
przyprawami. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie frytki były pokryte nasza mieszanką. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza grzanie góra i dół. Blachę do pieczenia wykładamy papierem,a na nią wysypujemy
bataty. Pieczemy około 15-18 minut. Później przełączamy na termoobieg na około 5-7 minut. Długość pieczenia zależy od grubości frytek jakie pokroimy. Zajadamy koniecznie na ciepło np. z sosem
śmietanowym.**Ze względu na ich słodki smak nie pasuje do nich zbytnio
sos czosnkowy lub
ketchup, ale zawsze możecie spróbować. Może Wam akurat zasmakuje :)
