Wykonanie
Nie cierpię mrożonych filetów z ryb. Zazwyczaj pełno w nich
wody, trudno określić gatunek
ryby, a ponadto fatalnie się je smaży. Już dawno przekonałam się, że najlepszą opcją na przyrządzanie takiego jedzenia jest zrobienie go na parze. Odpowiednio doprawiony kawałek
ryby z parownika jest niezwykle smaczny, a przy tym jego przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę.

Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:

Dwa płaty fileta z
mintaja (mrożone)Świeży
tymianekCytrynaSól ziołowa,
biały pieprzFilety z
mintaja rozmrażamy. Do miseczki ścieramy
skórkę cytryny na tarce o małych oczkach, dorzucamy do tego listki świeżego
tymianku,
sól oraz
pieprz. Ja z przyzwyczajenia dałam krople
oliwy, ale do gotowania na parze jest to całkowicie zbędne. Powstałą mieszanką nacieramy
rybę i odstawiamy na kwadrans (jeśli nie mamy czasu możemy ten etap ominąć). Następnie umieszczamy w parowniku na 10-12 minut w zależności od grubości kawałka
ryby. Po tym czasie
ryba jest gotowa. Można podawać z
ziemniakami z parownika wraz z surówką. Smacznego :)

