ßßß Cookit - przepis na Filet z mintaja na parze

Filet z mintaja na parze

nazwa

Wykonanie

Nie cierpię mrożonych filetów z ryb. Zazwyczaj pełno w nich wody, trudno określić gatunek ryby, a ponadto fatalnie się je smaży. Już dawno przekonałam się, że najlepszą opcją na przyrządzanie takiego jedzenia jest zrobienie go na parze. Odpowiednio doprawiony kawałek ryby z parownika jest niezwykle smaczny, a przy tym jego przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
Dwa płaty fileta z mintaja (mrożone)
Świeży tymianek
Cytryna
Sól ziołowa, biały pieprz
Filety z mintaja rozmrażamy. Do miseczki ścieramy skórkę cytryny na tarce o małych oczkach, dorzucamy do tego listki świeżego tymianku, sól oraz pieprz. Ja z przyzwyczajenia dałam krople oliwy, ale do gotowania na parze jest to całkowicie zbędne. Powstałą mieszanką nacieramy rybę i odstawiamy na kwadrans (jeśli nie mamy czasu możemy ten etap ominąć). Następnie umieszczamy w parowniku na 10-12 minut w zależności od grubości kawałka ryby. Po tym czasie ryba jest gotowa. Można podawać z ziemniakami z parownika wraz z surówką. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/04/filet-z-mintaja-na-parze.html