Wykonanie
Jedną z tradycyjnych zup podawanych na wigilijnym
stole jest barszcz. Smakowity, rozgrzewający o wspaniałym kolorze i aromacie gości w każdym domu. Jednak w każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. U nas zawsze na bazie
wywaru warzywnego z pieczonymi
burakami i zakwasem. Pyszny i prosty w przygotowaniu.

Składniki:

1,5 l
wywaru warzywnego5
buraków250ml zakwasu buraczanego100g
suszonych grzybów np.
prawdziwkówPrzyprawy: 6 ziarenek
czarnego pieprzu, 4 ziarenka
ziela angielskiego,
liść laurowy,
sól,
pieprz,
sok z cytryny, szczypta
cukru,
majeranekNalewamy około 300ml
wody do garnka i moczymy
suszone grzyby przez jakieś dwie godziny. Następnie gotujemy je do miękkości.
Buraki pieczemy w piekarniku(my piekłyśmy godzinkę w temp 160 stopni), póżniej obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach.
Wywar warzywny podgrzewamy, do wrzącego wrzucamy
zioła: ziarenka
pieprzu,
liść laurowy oraz
ziele angielskie i utarte
buraki. Gotujemy przez jakieś 10-15 minut. Następnie zupę przelewamy przez sito i odcedzamy
wywar. Dolewamy do niego
wywar z
grzybów* oraz zakwas buraczany. Barszcz podgrzewamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy
solą,
pieprzem, odrobiną
cukru,
soku z cytryny i
majeranku. Podajemy z uszkami :)*
Grzyby, które zostały po namoczeniu możemy wykorzystać do bigosu, uszek, tarty etc.


