Wykonanie
Ryby, jest to taki rodzaj jedzenia, którego spożywamy zdecydowanie za mało. Postanowiłyśmy to zmienić. Jako pierwszą potrawę przyrządziłyśmy
pstrąga na parze. Wyszedł rewelacyjnie. Lekki, delikatny i smaczny. Po prostu palce lizać! Szczerze zachęcamy do przyrządzenia takiego smakołyku i konsumpcji!:)

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 1h(z czego pracy jest tak naprawdę na 10 minut, najwięcej czasu zajmuje „leżakowanie”
ryby i uparowanie jej)Składniki:2
pstrągiCytrynaMajeranekSól ziołowaPieprz+
młode ziemniaczki jako dodatek do
ryby.
Pstrągi dokładnie myjemy i czyścimy w środku. Delikatnie skrobiemy z wierzchu by oczyścić skórę (
pstrągi mają bardzo delikatne łuski i niektórzy kucharze w ogóle odradzają jej skrobanie, my jednak zawsze staramy się nieco oczyścić skórę). Całą
rybę delikatnie oprószamy
solą i
pieprzem. Z wierzchu oraz w środku sypiemy
pstrągi delikatnie
majerankiem. Do środka wkładamy
koperek oraz plasterki
cytryny. Odkładamy na pół godzinki do lodówki. Następnie układamy
pstrągi w misce od parownika. Jako dodatek możemy w kolejnej misce dodać oczyszczone
młode ziemniaczki. Ustawiamy parownik na 20-25 minut i czekamy. W
między czasie możemy przygotować
sos czosnkowy lub
koperkowy jako dodatek do
ryby. Po tym jak parownik da znam znać, że minął czas wykładamy jedzenie na talerz.
Ryby wraz z dodatkami podajemy od razu po przygotowaniu :)




