ßßß Cookit - przepis na Pstrąg na parze

Pstrąg na parze

nazwa

Wykonanie

Ryby, jest to taki rodzaj jedzenia, którego spożywamy zdecydowanie za mało. Postanowiłyśmy to zmienić. Jako pierwszą potrawę przyrządziłyśmy pstrąga na parze. Wyszedł rewelacyjnie. Lekki, delikatny i smaczny. Po prostu palce lizać! Szczerze zachęcamy do przyrządzenia takiego smakołyku i konsumpcji!:)
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 1h(z czego pracy jest tak naprawdę na 10 minut, najwięcej czasu zajmuje „leżakowanie” ryby i uparowanie jej)
Składniki:
2 pstrągi
Cytryna
Majeranek
Sól ziołowa
Pieprz
+ młode ziemniaczki jako dodatek do ryby.
Pstrągi dokładnie myjemy i czyścimy w środku. Delikatnie skrobiemy z wierzchu by oczyścić skórę (pstrągi mają bardzo delikatne łuski i niektórzy kucharze w ogóle odradzają jej skrobanie, my jednak zawsze staramy się nieco oczyścić skórę). Całą rybę delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Z wierzchu oraz w środku sypiemy pstrągi delikatnie majerankiem. Do środka wkładamy koperek oraz plasterki cytryny. Odkładamy na pół godzinki do lodówki. Następnie układamy pstrągi w misce od parownika. Jako dodatek możemy w kolejnej misce dodać oczyszczone młode ziemniaczki. Ustawiamy parownik na 20-25 minut i czekamy. W między czasie możemy przygotować sos czosnkowy lub koperkowy jako dodatek do ryby. Po tym jak parownik da znam znać, że minął czas wykładamy jedzenie na talerz. Ryby wraz z dodatkami podajemy od razu po przygotowaniu :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/08/pstrag-na-parze.html