ßßß
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6 plackówSkładniki:Na plackiSzklanka mąkiŁyżka smalcuPół łyżeczki sody oczyszczonejTroszkę soli*Ciepła wodaFarsz:
MozzarellaRukolaProsciuttoPomidorWszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ręcznie, aż całość utworzy gładkie ciasto. Powstałe masa powinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy farsz: czyli kroimy ser, pomidora i szynkę. Na patelni smażymy przygotowane wcześniej placki bez tłuszczu. Czekamy aż zaczną pojawiać się bąbelki na powierzchni ciasta lub spód będzie już mocno zarumieniony, wówczas przewracamy na drugą stronę. Na połowie układamy np. mozarelle z rukolą, chwilę czekamy. Zamykamy placek, dociskamy od góry łopatką i czekamy aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło zaraz po przygotowaniu.


Druga wersja piadiny to farsz z udziałem mozarelli, pomidora, szynki i rukoli.
A tak to danie wygladało we Włoszech: