Wykonanie
Dzisiaj z okazji święta konstytucji danie z
kraju, który za bogatej historii nie ma, ale konstytucję uchwalił szybciej od nas. Przez co jesteśmy na drugim miejscu. Od tego czasu u nich za wiele się nie działo i ta pierwsza pozostała niezmieniona, a u nas uchwalono jeszcze kilka, bo każdy, kto trzymał na nas łapę chciał wprowadzić coś od siebie :) Tzn. to, że akurat tą pierwszą zmieniono to mnie w ogóle nie dziwi, bo była, delikatnie mówiąc, mało postępowa :)Smażone
ogórki z frytkami czyli fried pickles oraz french fries, które od czasu ataku USA na
Irak i nieprzyłączenia się do tej
agresji sił francuskich nazywają się już tylko fries :)W 1960 pewien jegomość otworzył mały bar dla kierowców w Atkins, które było w całym Arkansas znane jako stolica pikli. 3 lata później postanowił wykorzystać lokalny produkt i usmażył go w cieście na głębokim
oleju. Tak powstały pierwsze smażone
ogórki. Szło mu tak dobrze, że otworzył nowy bar. I całe szczęście, bo w ten pierwotny wjechała wielka ciężarówka.W każdym razie smażone pikle tak się spodobały, że mają w maju swoje święto.Możemy eksperymentować z różnymi
ogórkami, ale ja jednak polecam kiszone.Składniki:-
ogórki kiszone-
mąka-
mąka kukurydziana (opcjonalnie)-
ziemniaki-
olej
Wykonanie:Do
mąki dodajemy
wody i robimy naleśnikowe ciasto.
Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Moczymy je w cieście i smażymy na głębokim
oleju.
Ziemniaki obieramy, kroimy na kształt frytek, czyli taki jak na obrazku i również smażymy na głębokim
oleju.Podajemy razem. Możemy polać
ketchupem.