ßßß Cookit - przepis na Welwetowe naleśniki z risotto

Welwetowe naleśniki z risotto

nazwa

Wykonanie

Danie przygotowane z okazji dnia naleśnika. W jednych miejscach obchodzony był on wczoraj, a gdzie indziej jest dzisiaj. Danie w modnym w tym sezonie kolorze, zwłaszcza w odniesieniu do ścian:) Ubolewam tylko, że Twin Peaks ze swoją "Poczekalnią" nie zrobiło takiej furory.
Wszystkie "welwetowe" dania dla podkreślenia swojej welwetowatości są podawane w kompozycji z czymś białym. Zależało mi bardzo na czymś wytrawnym, przy jednoczesnym zachowaniu kryzysowego charakteru dania, no i żeby było białe. Wybór padł na risotto z białego ryżu z białą fasolą ... zmielone :)
Kolor naleśników jest wynikiem użycia soku z buraka, nie mylić z sokiem z Buraka, choć chyba nie powinienem tak żartować :) Dzięki temu sokowi zawdzięczają im swój słodkawy smak, ale też uwaga, bo szybciej się palą.
Składniki:
- mąka
- sok z buraków czerwonych
- olej
- ryż
- biała fasola
Wykonanie:
Fasolę moczymy na kilka godzin w wodzie, odlewamy starą wodę, dolewamy nowej i gotujemy do miękkości. Ryż gotujemy, mieszamy z fasolą i miksujemy razem. Z soku i mąki robimy lejące się ciasto, do którego dodajemy trochę oleju. Smażmy z niego cienkie naleśniki. Podajemy przełożone zmiksowanym risotto.
Źródło:http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2015/02/welwetowe-nalesniki-z-risotto.html