Wykonanie
Danie przygotowane z okazji dnia naleśnika. W jednych miejscach obchodzony był on wczoraj, a gdzie indziej jest dzisiaj. Danie w modnym w tym sezonie kolorze, zwłaszcza w odniesieniu do ścian:) Ubolewam tylko, że
Twin Peaks ze swoją "Poczekalnią" nie zrobiło takiej furory.Wszystkie "welwetowe" dania dla podkreślenia swojej welwetowatości są podawane w kompozycji z czymś
białym. Zależało mi bardzo na czymś wytrawnym, przy jednoczesnym zachowaniu kryzysowego charakteru dania, no i żeby było białe. Wybór padł na risotto z
białego ryżu z
białą fasolą ... zmielone :)Kolor naleśników jest
wynikiem użycia soku z
buraka, nie mylić z
sokiem z
Buraka, choć chyba nie powinienem tak żartować :) Dzięki temu sokowi zawdzięczają im swój słodkawy smak, ale też uwaga, bo szybciej się palą.Składniki:-
mąka- sok z
buraków czerwonych-
olej-
ryż-
biała fasolaWykonanie:
Fasolę moczymy na kilka godzin w wodzie, odlewamy starą
wodę, dolewamy nowej i gotujemy do miękkości.
Ryż gotujemy, mieszamy z
fasolą i miksujemy razem. Z soku i
mąki robimy lejące się ciasto, do którego dodajemy trochę
oleju. Smażmy z niego cienkie naleśniki. Podajemy przełożone zmiksowanym risotto.