Wykonanie
Odwiedzając zachodnią część
polskich Beskid nie możnabyło ominąć Cieszyna, gdzie codziennie rzesze osób przekraczają rzekę, aby zaopatrzyć się w produkty, żywnościowe,
alkohol i artykuły militarne po jednej stronie oraz odzież po drugiej. Uwaga! Jedno z niewielu miast w Czechach gdzie wprowadzono zakaz picia
alkoholu poza miejscami do tego wyznaczonymi. Mniej więcej taki jak u nas mylnie nazywany przez "stróżów prawa" zakazem picia w miejscach publicznych.Becok, jak można przeczytać na stronach Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi to cieszyńska nazwa
fasoli. Nie wiem jak na wiarygodność wpływa fakt, że to strona rządowa, ale tak czy inaczej nazwa ta ewoluowała i jest często używana do konkretnego dania. Niektórzy nawet pokusili się o przełożenie jej na
język literacki i nazwali to "bezok" co wzbudza uśmiech na twarzach anglojęzycznych mieszkańców naszej planety.Składniki:-
fasola-
margaryna-
bułka tarta
Wykonanie:
Fasolę zalewamy
wodą i pozostawiamy na noc. Gotujemy do miękkości.
Bułkę tartą podsmażamy na
margarynie i polewamy odcedzoną
fasolę. Podajemy z
ziemniakami i
kiszoną kapustą.