Wykonanie
Przeglądałam ostatnio świetną książkę "Ulubione warzywa pana Wilkinsona", wyszukując pomysły na dania ze
szparagami i natknęłam się na
sałatkę z dukką. Przyznam, że nie do końca wiedziałam, czym dokładnie jest i z czego składa się ta mieszanka. Jest to bowiem arabska
mieszanka przypraw, stosowana głównie jako dip do
chleba,
chleb moczy się w
oliwie, a
potem zanurza w mieszance przypraw. Może być stosowana jako panierka do ryb,
mięsa oraz posypka do sałatek, z pewnością urozmaici smak Waszych potraw. Ja właśnie w tym celu zrobiłam tę
przyprawę, posypie nią
sałatkę ze
szparagów, którą mam w planie zrobić.


DUKKA.Składniki:40 g
płatków migdałów1 łyżka nasion
sezamu2 łyżeczki
płatków chilli1 łyżeczka
kurkumy1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki nasion
kminu1/2 łyżeczki nasion
kolendry1/4
pieprzu cayenneMoździerzu rozcieramy
migdały, w miarę możliwości drobno. Dodajemy kolejne składniki i mieszamy w moździerzu. Przesypujemy do słoika i zamykamy szczelnie.
