Wykonanie
Święta minęły, obiecywałam sobie, że nie
będę się objadać i prawie się udało. Po świętach organizm domaga się by odpocząć i zjeść coś lżejszego. A że pojawiają się już pierwsze
szparagi, mam dla Was pyszną
sałatkę z zieloną ich odmianą. Myślę, że będzie wszystkim smakować!Składniki dla 2 osób:
roszponka (kilka garści)pół pęczka
zielonych szparagówkilka
łodyg selera naciowegoząbek
czosnku10
pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwekcytrynasól,
pieprzSzparagi gotujemy w osolonej wodzie, odłamując wcześniej drewniane końce. Ugotowane
szparagi kroimy na mniejsze kawałki.
Seler naciowy myjemy, i kroimy w paseczki, następnie podsmażamy na
oliwie z oliwek razem z drobno pokrojonym
czosnkiem.
Roszponkę układamy na talerzu, na niej kładziemy pokrojone
szparagi, podsmażony
seler naciowy oraz pokrojone w połówki
pomidorki. Całość przyprawiamy
solą i
pieprzem, polewamy sosem z
oliwy i
soku z cytryny.Smacznego!